sunnuntaina, huhtikuuta 05, 2009

Mitä jos Suomi olisi jäänyt Ruotsille?





Tämä keskustelu on suomalaisille svedumaaneille myrkkyä. Suomalaiset tutkijat kertovat häkeltyneelle Jukka Relanderille kuinka nyky-Ruotsin tutkijatkin haluavat yhä aktiivisesti unohtaa ja vaimentaa Suomen merkityksen Ruotsille, aivan kuin Ruotsi-Suomea ei olisi ollut koskaan olemassa taloudellis-sotilaallisena valtakuntana.

Ruotsalaisten koulujen historianopetuksen jäljiltä nuoret eivät tiedä kovinkaan montaa faktaa Ruotsin sotilaallisista ja kaupallisista aggressioista. Käytännössä eivät mitään. Heille ruotsalaisuuden historia on ollut vain elintason ja hyvinvoinnin lisääntymisen ihmeellistä autuutta, kansallisen onnen vääjäämätöntä lisääntymistä - sen elintason hintaa muille kansakunnille ei opeteta. Suomen pääsy Venäjän ikkunaksi Eurooppaan antoi suomalaisille mahdollisuuden vaurastua ilman Ruotsin rankkaa verotusta ja runnovia omistussäädöksiä.

Ruotsalaisilla on hyvin hienovarainen omatunto ekologisessa ajattelussa ja maahanmuttajien tasa-arvoisuudessa mutta omaatuntoa mennyttä historiaa kohtaan (ja sen seuraamuksiin) ei tunnu löytyvän. Harvassa on tiedostava ruotsalainen, joka ymmärtää, ettei Ruotsi ollut toisen maailmansodan aikana puolueeton.

Myöhemmin Ruotsin suurin etu ja onnenkantamoinen terva-Sammon nimeltä Suomi menettämisestä oli se, että Ruotsi ei olisi muuten saavuttanut nykyistä vauraustasoaan toisen maailmansodan aikana harrastamassaan kaupankäynnissä Saksan kanssa - vaan olisi varmaan antautunut suoraan Neuvostoliitolle Ruotsi-Suomena, tai pelko siitä ainakin estänyt tehokkaasti kaupankäynnin Saksan kanssa. Ruotsille kelpasi sodasta rikastumiseen juutalaisten kultahampaista sulatettu valuutta. Niin kuin Suomelle ihailemansa Saksan tuki aseina.

Ruotsalaisia tuntuu yhä ahdistavan ajatus tai tuntuvan aivan mahdottomalta, että kuningasvallan Ruotsin valtakunnan suuruus, vauraus ja sotilaallinen menestys oli täysin Suomen provinssin tuoman säälimättömän verotuksen, käytännön maaorjuuden, kirkon suomalaisia tottelemattomuudesta varoittavan helvettipropagandan ja puoli-ilmaisten, pakolla kaapattujen sotilaiden sitkeyden varassa.

Miksi Ruotsalaiset historioitsijat kammoavat Suomen osuutta Ruotsin imperialistisen ajan historiassa?

Ruotsalaiset ovat aina tarvinneet omaa versiotaan herrakansa-ajattelusta ja historian vääristelyä "viikinki"-rohkeudesta. Jos ruotsalaisen kanssa keskustelee ruotsalaisten Suomi-käsityksistä ja -historiankulusta niin on kuin katselisi Monty Pythonin Suomi-spesiaalia. Suomalaisilla on toki Ruotsi-vitsejä mutta suomalaiset ovat tosiasiassa aina kuitenkin ihailleet varsin kateellisina ruotsalaisia.

Ruotsalaiset tekivät itsestään myytin vapautuneena kansakuntana ja suomalaiset ostivat sen myytin ensimmäisenä. Vapautuminen on koskenut myös valitettavasti historiallisesta tiedostamisesta vapautumista. Lähes kaikila heimoilla ja kansakunnilla on ns alkumyytti, ürmyth, joka antaa hyvän klangin oman identiteetin "alulle", luomiselle.

Nokian insinöörien menestys oli varmaan Suomen menetyksen jälkeen suurin järkytys Ruotsalaisille. Nyt korttipakka on taas tasaantumassa.

Liittyykö Ruotsi euromaaksi? Tuskinpa moneen vuoteen, sillä heillä käy nyt kauppa kuin siimaa ulkomaille edullisen kruunun takia ja se kaupan määrä tavallaan turvaa Ruotsin sisäisen kruunun arvon tasapainon hyvin erikoisella tavalla. Halvan työvoiman maa - Ruotsi. Kuka olisi uskonut?





Roy Andersson : "Toisen kerroksen lauluja"
-DVD löytyy myös Helsingin kirjasto-Helmet:istä



"Jukka Relanderin kanssa Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla keskustelemassa historiantutkijat Johanna Ilmakunnas ja Marja Jalava sekä Suomen historian professori Petri Karonen.

Vuosina 1808 - 1809 Ruotsi ja Venäjä sotivat, ja Suomi liitettiin Venäjään. Mutta mitä jos vallanvaihtoa ei olisi tapahtunut? Kuinka suomalaiset paikalliskulttuurit ja suomen kieli olisivat selvinneet Ruotsin yhtenäistävän keskushallinnon alaisuudessa? Nykyisessä Ruotsi-Suomessa ei olisi slaavilaista surumielisyyttä, vaan koko Suomen maa-alueella olisi reippaiden länsirannikon tanhuajien tervehenkistä sosiaalisuutta?

1800-luvun kuningaskunta olisi voinut hyväksyä suomalaisuusaatteen, mutta olisiko Suomen itsenäistyminen onnistunut? Pitkän Ruotsi-tradition jatkuminen olisi kenties ehkäissyt kansaa repineen 1900-luvun sisällissodan, vaan oltaisiinko nähty Ruotsi-Suomen urhea talvisota Neuvostoliittoa vastaan?" - Areena

Ei kommentteja: