torstaina, huhtikuuta 16, 2009

Liberalistisen globalisaation satoa


Huono sato Intian Chattisgarhin osavaltiossa johti traagisiin seurauksiin, kun 1 500 maanviljelijää päätti päivänsä surmaamalla itsensä joukkoitsemurhassa, The Independent -lehti kertoi. - IL


Liberalismi – Wikipedia


Merenpinta voikin nousta jopa metrejä 50 vuodessa. - Verkkouutiset


Uudet todisteet tulivat ilmi lähes vahingossa. Saksalaisen meritutkimusinstituutin tutkijat löysivät Meksikosta Jukatanin niemimaalta koralliriuttojen jäänteitä, joista saattoi mitata muinaisia merenpinnan muutoksia tarkasti. - Uusi Suomi


Valtava ruoka-, energia- ja vesikriisi iskee koko maailmaan vuoteen 2030 mennessä, varoittaa Britannian hallituksen korkea-arvoinen tiedemies John Beddington. -US



Organized Crime Behind a Majority of Data Breaches

A string of data breaches orchestrated principally by a handful of organized cyber-crime gangs translated into the loss of hundreds of millions of consumer records last year, security experts say. www.washingtonpost.com


Nokian kännykät lähettävät salasanoja Nokialle - Taloussanomat.fi


Rubinan isä Rafiq Qureshi haluaa antaa tyttärensä adoptoitavaksi ja pyytää kaupan päälle 200 000 puntaa (n. 227 000 euroa). - Iltalehti


4 kommenttia:

Jukka Aakula kirjoitti...

Globalisaatio tekee maailmasta haavoittuvan.

Kun teknisiä järjestelmiä (esimerkiksi Internet) suunnitellaan, ne yritetään rakentaa niin että yksi solmu jos kaatuu järjestelmä toimii kuin ennenkin.

Toki maailmanmarkkinatkin on yritetty "suunnitella" niin että kun öljyn tuotanto sodan takia Irakissa loppuu järjestelmä toimii kuin ennenkin.

Mutta aina on olemassa asioita - kuten vaikkapa aurinkomyrsky - joka voi rikkoa koko Internetin ainakin hetkeksi aikaa. Joten suunnitteluperiaatteeksi ei riitä se, että yhden solmun kaatuminen ei kaada koko järjestelmää.

Lisäksi pitäisi ottaa suunnittelukriteeriksi että ei olla liian riippuvaisia koko järjestelmästä. Se on kuitenkin epärealistinen kriteeri - olemme itse osa järjestelmä.

Jos sähköntuotanto romahtaa joksikin aikaa aurinkomyrskyn takia - kuten kai tapahtui 1859 - seuraa katastrofi. Maailmantaloudessa katastrofeja tuntuu myös syntyvän suht helposti.

catulux kirjoitti...

"Huono sato Intian Chattisgarhin osavaltiossa johti traagisiin seurauksiin, kun 1 500 maanviljelijää päätti päivänsä surmaamalla itsensä joukkoitsemurhassa, The Independent -lehti kertoi."

Siis globalisaatio syynä huonoon satoon?? Merkillistä logiikkaa käyttää kirjoittaja.

Samanlaista ontuvaa päättelyä jatkaen voidaan todeta globalisaation surmanneen 1500 viatonta maanviljelijää.

Vai ymmärsinkö jotain väärin...

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Kysymys onkin siis tästä Maailmanpankin harrastamasta suljettujen talousalueiden rikkomisesta, pakkoglobalisaatiosta - ja pakkolainanotosta tehomaataloutta vastaan ja tehomaataloutta matkien rahojen tuhlaamisesta lannoite- ja myrkytysaineisiin.

Muun muassa.

catulux kirjoitti...

Maailmanpankin harrastamasta suljettujen talousalueiden rikkomisesta.....

Luulin kyllä maailmanpankin tasaavan globaalin talouden nyrjähdyksiä ja lainoittavan köyhimpiä maita tarkoituksenaan kehittää kyseisiä maita ja niiden yhteiskuntia. Eikö juuri nyt eniten huudeta maailmanpankkia apuun lainaamaan, kun lama uhkaa kaataa konmkurssiin kokonaisia maita?

Ja Intian ruoantuotanto tavitsee superlannotteita ja -myrkkyjä pystyäkseen ruokkimaan väestön, joka ihan kohta ylittää Kiinan väkimäärän. Vai onko tämä lähinnä väestöräjähdyksestä ja uskonnosta ja kulttuurista kumpuava köyhyys ja kurjuus TAAS länsimaiden syytä??

Pakkoglobalisaatiosta olisi kiva saada kuvaava ja opettava esimerkki.