lauantaina, helmikuuta 21, 2009

Hyvinvoinnin runnoma suomalainen lapsi

Ilta-Sanomien erikoisartikkeli ja tilastokatsaus netissä:

Suomalaisten lasten pahoinvointi

"Lapset söivät vessapaperia"
(Flash-sivusto)
IS

Yli 60000 suomalaislasta on lastensuojelun avohuollon asiakkaana,
kaksi kertaa niin paljon kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

"Lapsi voi provosoida ja kerjätä lyöntejä. Eräs sijaisäiti sanoi lapselle, että sinä voit kenkkuilla, mutta tiedätkö, että meidän perheessä ei lyödä, piste. Lapsi oli ihmetellyt, että miten sitten saan karkkii." IS

Pikkulapsen psyykkinen kehitys ja päiväkotien todellisuus ovat professori Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan usein pahasti ristiriidassa. Turun Sanomien haastatteleman Keltikangas-Järvisen mukaan tutkimuksissa parhaiksi todetut päiväkotiryhmien koot ovat hätkähdyttävän pieniä. Professori Keltikangas-Järvinen varoittaa, että liian suurista hoitoryhmistä seuraa aggressiivisen käytöksen yleistymistä sosiaalisuuden sijasta. -YLE


Käsittämättömintä suomalaisessa mentaalikeskustelussa on ollut kysymys äidin vapaasta aggressiivisuudesta. Itsensä ilmaisuoikeudesta ilman vastuuta lapsen kokemuksesta ja psyyken kehityksestä?

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on useimmassa lehdessä ollut ihmeellisen painokas ja innostunut artikkeli, jossa korostetaan suomalaisen äidin lupaa olla vapaan aggressiivinen ja raivoisankin vihainen lapselle. Stressatun äidin oikeus.

No go. Ei toimi.
Aggressio kasvatuksessa ei toimi. Tunteiden ilmaisu verbaalisesti ja emoitionaalisesti selkeällä ilmeellä on aivan eri asia kuin vihan vyöry ja purkaus, jota jopa ihaillaan naistenlehdissä äidin oikeudeksi "päästellä paineita". Ei siis toimi. Aggressio tuottaa lapselle aggressiota. Ahdistusta, hämmennystä ja lopulta aggressiota. Jos ei muihin niin itseään kohden ajan kuluessa suomalaisena itsetuhona.

Vihaista suomalaista naista ihaillaan suomalaisessa kulttuurissa "vahvana" naisena. Koska sitä pelätään. Koska sitä pelkoa ei uskalleta myöntää peloksi vaan se sublimoidaan "kunnioitukseksi". Koska oman lapsuuden suomalaista äitiä glorifioidaan estotta ja torjutaan se pimeä puoli muistoista. Lapsuudenhan täytyy olla kultainen ja kaikella hyvä tarkoitus.

Monet aikuiset ovat kateellisia lapselle. Koska jos aikuinen ei itse ole saanut olla omassa lapsuudessaan olla lapsi niin lapsi, joka vaatii ja anoo saada olla lapsi, aiheuttaa tässä aikuisessa ahdistusta ja selittämätöntä tarvetta aggressiivisuuteen, kypsymätöntä kateellisuutta ja tarvetta suomalaisen kurin pitoon omalle lapselle. Lapsen parhaaksi.

Taloudellinen nihilismi korostaa veronkevennyksiä, ahkerien ja pärjäävien aikuisten elämänlaadun nostamista mutta samalla tämä 70-luvun hyvinvointiyhteiskunnan idean alasajo luo rankkaa velkataakkaa lapsille. Lapsihan kestää mitä vain? Homeisen päiväkodin ja kokoomuksen talkoot valtion vastuun vähentämiseksi, henkisen köyhyyden lisäämiseksi.

20 keinoa hillitä
kiukutteleva lapsi


Rosenrot video HD-versiona

2 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Puhut aivan oikeata asiaa.

Ei nimittäin riitä, että sille aggressiivisen äidin (yhtä hyvin kuin väkivaltaisen isän!) lapselle tulee ongelmia äitinä tai isänä, ongelmat helposti jatkuvat polvesta polveen.

Sen kun vielä kerrot miten kierre katkaistaan!

Arhi Finnsanity kirjoitti...

Outojen tuntemusten tiedostaminen reaaliajassa, tunteiden jäsentämisen jatkuva opetteleminen, terapiakeskustelu terapeutin tai ystävän kanssa, oikea viha oikeaan kohteeseen (mm omat vanhemmat), menneisyyden valehtelusta luopuminen.