torstaina, tammikuuta 01, 2009

Kansan parissa Sielun Veljet I & II


Jos joku levy on sinulta jäänyt viime vuodelta kuulematta, se on arkistojen aarre Kansan parissa, Sielun veljet livelevy, Ilokivi-keikalta vuodelta 1989. Siekkarit terävimmillään muutaman vuoden sienihuuruisen kiertue-elämän jälkeen raitistuneina.
PS. Akustisempi Sielun Veljet Kansan parissa 3 (Softwood Music Under Slow Pillars) ilmestyy 21.1., osa 2 (Tuomari Nurmion biisit) on jo ilmestynyt
Rock-kulttuurimme kapean huipun yksi kirkkain huipentuma. Halleluja. Minä olisin voinut nähdä tuon keikan kotiseudullani kun olin jo herännyt Sielun Veljien fiboihin mutta olin vielä eksynyt arka sielu enkä vielä täysin ollut nähnyt valoa keikoille eksyäkseni. Arvaa harmittaako. Viimeisen koomisen keikan sentään näin akuutin kulttuurihistoriallisen tajuntani pelastukseksi.

* Tätä ei ole vielä iTunes:issa jostain kumman syystä.
Levyfirmat yrittävät kai vielä epätoivoisesti pakottaa ihmiset ostamaan CD-levyjä. Kun tämä julkaistaan iTunesissa niin muistakaa, että suurin osa iTunesin musiikista on nyt DRM-vapaata eli vapaasti kopioitavissa kaikille mp3-soittimille.

** Jos nyt haluat muuntaa nykyiset iTunes-kappaleesi mille tahansa soittimelle kelpaavaksi, niin polta ensin valitsemistasi iTuneskappaleista CD tai järkevämmin uudelleen käytettävä CD-RW levy - ja sitten muunna sieltä CD:ltä kappaleet vaikka iTunesilla Mp3-tiedostoiksi (mieluiten vähintään 256 kbs laadulla).

Tämä liveäänitys (osat 1 ja 3) on tehty hyvällä C-kasettidekillä ja mitään ongelmia uudelleen masteroidussa äänessä ei ihme kyllä ole, säröt on manipuloitu hyvin veks. Syvin basso olisi voitu äänikertaharmonioiden simuloinnilla, efektiohjelmien kautta tuottaa takaisin kuultavaksi mutta sitä ei jostain syystä äänitteeseen masteroinnissa ole tehty, kuten ei mitään stereokuvan laajennustakaan. Ehkä jotta äänite kuulostaisi viimeisen päälle aidolta 80-luvun äänitteeltä mutta varsin helposti julkaisusta olisi saanut vaativampaa kuulijakuntaakin vakuuttavan audiofiilisen kokemuksen. Mutta hyvin tämäkin keikkafiilis potkii tajuntaa laajentaen, livehien voi selvästi haistaa raskaan suomirockin profeetoilta.


Tulemmekohan tänä vuonna näkemään yhtään suomalaista rock-aktia? Vai pelkkää popröhkintää ja ontuvaa kulttuuritanttojen hyväksymää verbaalielvistelyä?
Antoisaa uutta vuotta ja rohkeutta. Nyt se alkaa.

Joku tappoi tuulen tieltä metsän havinan
Joku vaihtoi selkärangat kumikopioihin
Kuristi niin ettei ilma päässyt keuhkoihin

Joku keitti elävältä tuulen huminan

Kuka teki huorin? - Sitä paljon kysellään
Kuka teki huorin? - Sitä ihmetellään
Kuka teki huorin? - Kuka katsoi itseään

Sielun Veljet - Kuka teki huorinNyt myös saatavilla kakkososa livesikermästä

Sielun Veljet

Kansan parissa 2

- Tuomari Nurmio-biisien liveversiot. Nannaa.Ei kommentteja: