perjantaina, maaliskuuta 02, 2007

Sota entisiä narkkareita vastaan

Viha ja inho on varmaa elämäntapaa kokevien porvarien turvallinen tapa eristää kelpaamattomuus ja epäonnistuminen menestyviksi määriteltyjen ulkopuolelle.

- Ihmiset haluaisivat olla rehellisiä, mutta jos meinaa saada töitä, ei voi kertoa omaa taustaansa. Niille, jotka ovat kertoneet työnhaussa taustansa, on työnantaja sanonut, että unohdetaan koko juttu, pohtii väitöstutkimuksen tehnyt valtiotieteen maisteri Ulla Knuuti Helsingin yliopistosta. - YLE

Asennesota on pyhän paheksunnan mielentila. Se on kuin uskonnollinen kokemus kelpaavuudesta, oikeassa olemisesta. Fundametalismia on kaikki, missä epävarmuus suljetaan varmuuden hegemonialla pois. Kun toiseus on merkitty yhteisesti hyväksytyllä ja ilmaistulla inholla, on oman kelpaavuuden kokemus ryhmässä sitä puhtaampi, varmempi - ja paranoidisempi. Ryhmän kiitosta hakeva on ryhmälle kelpaava.

Mitä selvemmin uhkaava erilaisuus määritellään, sitä varmempi on hyväksytyksi määritelty identiteetti, kunnon kansalaisuus.


Pomo, joka ryyppää vimmatusti viikonlopun, kelpaa Helsingin sosiaalitoimenkin johtotason työntekjäksi mutta huumeista eroon päässyt on kuin jokin demoni, joka vaanii jokaisen kunnon kansalaisen sielua. Kulttuurisesti alkoholi on siunattu, hyväksytty karnevalistinen tila. Sallittu huume. Alkoholikokemuksista saa taantuneesti vitsailla ja kokea yhteistä iloa, muista huumeista ei sitä saa tehdä kunnon ihmisten ilmoilla.

Kovien huumeiden käyttö tuo pintaan ehkä enemmän pahimpia ihmisyyden puolia mutta ei käytännössä eroa alkoholin käytön motiiveista mitenkään - pakona emotionaalisista traumoista ja valheellisista identiteeteistä. Ryhmän yhtenäisyyden rituaalinen illuusio sallii kaikki kulissit ja valheet tuntemuksista, kunhan jäsen noudattaa ryhmän itseilmaisun sallittuja muotoja, tavoitteita ja välineitä.

Tukistaminen ja lapsille kiljuminen on vieläkin sangen yleisesti kunnon kansalaisen vastuullisuuden määreeseen liitettyjä ominaisuuksia, vaikka lapsipsykologiassa niiden tuhovoima on todennettu sadoissa seuranta- ja tapaustutkimuksissa.

Miten huumeriippuvainen löytää päihteettömän arjen?

"Valtavirtaan kuuluvilla on usein huono erilaisuuden sietokyky. Entiset narkomaanit joutuvat kohtaamaan halveksuntaa ja epäluuloja. Tasavertaiseksi kansalaiseksi on asenteellisesti pitkä matka."

VTM Ulla Knuuti väittelee 3.3.2007 kello 10 Helsingin yliopistossa
aiheesta "Matkalla marginaalista valtavirtaan - Huumeiden käytön
lopettaneiden elämäntapa ja toipuminen" Väitöstilaisuus järjestetään
yliopiston päärakennuksessa (Unioninkatu 34, auditorio XII).

Ei kommentteja: