sunnuntaina, tammikuuta 24, 2010

Tehokuvauksen suurvisiiri Bill Frakes käväisi Suomessa

Tehokuvauksen suurvisiiri valokuvaaja Bill Frakes käväisi Suomessa aika pirteän Nikonin Roadshown merkeissä. Ja tekaisi samalla musiikkivideon Nikonin D3s:llä puurtaen yön läpi hullunlailla assistenttinsa kanssa.

Miehen tienestikuvissa on teemana vauhdissa oleva mutta pysäytetty tilanne. Emotionaalisesti aika neutraaleja ja turvallisia ilman mitään tulkinnan velvoitetta katsojalle, intensiteettiä toki sitäkin enemmän vauhdista tempaistun pysäytetyn ajan paineen jännityksestä. Kliininen eli tulkinnasta lähes vapaa valokuvaus on makeaa mutta hieman tyhjää.  Kaikki on siltä mitä näyttää. Useista Frakesin miljonääriurheilijakuvista tulee väistämättä mieleen natsi-Saksan propagandaesteetikko Leni Riefenstahl. Uljaus, linjakkuus, voima ja voittajat. Sekä muutama häviäjän irvistys maan rajassa.

Frakes esitteli nyt Nikonin järjestelmäkameran järkyttävän herkkää huippua, D3s:n HD-videokuvausominaisuuksia ja kyllähän sillä videota syntyy stereoäänenkin kera. Video rajoitettu ilkheesti  5 minuutin pätkiin. Huikeita hämäräkuvausominaisuuksia, 100 000 ASA lukemallakin - D3s camera.

Nikon jyrää tarkennusnopeudessa ja -varmuudessa Canonin yms 1-0.

Frakes on tehnyt valokuvistaa multimediaa videoksi. Nyt Nikon Road showhun hän oli tehnyt sekamultimediaa, kuvia ja videokuvaa editoiduksi videoiksi Apple Final cutilla. Tuli mieleeni vuosia sitten ekemäni multivisiot diaprojektoreilla. Tehokasta ja meditatiivista kuvamediaa musiikin voimalla tarinaksi. Multivisiot ovat aivotutkimuksen mukaan tehokkain visuaalisen kerronnan muoto - katsoja muistaa eniten ja pidempään esityksen jälkeen.


FRAKES VIDEOT ::


Apple Learnig Fellowship 


Missy Koch
- Rome, August 2009: 25 years after being awarded the World Press Photo medal for “Daily Life Stories”, Bill Frakes again photographed Missy Koch. In 1984 Missy was an athletic university student who lost her right leg to a terrible cancer. She now lives with her composer husband, Todd Billingsley and three children–Joey, Lukas and Abbey–in Rome and is dedicated to making life better for everyone she comes in contact with.

Bill Frakes - All over Australia - Nikon D3s (video)


Musiikkivideot, taidevideot ja luontoelokuvat ilman turhaa valaisuongelmaa D3s:llä. Kuvaa still-kuvat aina RAW-muotoon. Tumman pään käsittelyssä on silloin paljon enemmän informaatiota ja varaa korjauksiin. (Tässä pieni syy asentaa Win XP Macille toiseksi käyttikseksi - RawTherapee ilmainen RAW-ohjelma). iPhotokin ja Gimp osaa jotakin RAW-tiedostoja avata, en ole testannut niillä parempien Nikonin tiedostoja. Raw-ohjelma Lightroom 3 win / mac on ilmainen huhtikuuhun saakka. Applelta löytyy vikkelä Aperture (ei oikein toimi Snow Leopardilla).


Tarkennusautomatiikka on huippua verrattuna muihin videota tuottaviin valokuvauskameroihin - vaikka Bill Frakes vanhan koulukunnan miehenä tarkentaakin aina manuaalisesti. Valokuvausnopeus 9 kuvaa sekunnissa täydellä kennon  tarkkuudella - silläkin saa tavallaan liikkuvaa kuvaa videoksi uskomattomalla tarkkuudella. Tarkempaa kuvaa voi sitten reilusti zoomata videosoomaukseksi Final cutissa vapaasti.


Nikonin MP4-videotiedostot pyörähtävät suoraan nykimättä Maceissä ja ovat yhteensopivia Apple Final Cut Expressin ja Final Cut Pro Studion kanssa. Studiossa onkin uskomaton arsenaali ohjelmia ammattimaiseen värikontrolliin ja mm ääniongelmien poistamiseen. Studiolla voi polttaa DVD:t ja BluRay-levyt. BluRay onkin kätevin tapa lähettää pidempää HD-videota esitettäväksi. Tavalliselle poltettavalle DVD-aihiolle voi myös pakata HD-videota näytettäväksi tietokoneella tai BluRay-soittimella. DVD-soittimille täytyy pakata ja pienentää SD-videoksi.


Nikonin D3s videot ovat vain 24 kuvaa sekunnissa,

(D800 ja D7000 25 fps !)

joten LCD-Television tulisi kyetä näyttämään 24p-videota parhaan katselutuloksen takaamiseksi. Mutta luultavasti Final cutilla saa exportattua 25i-frame (50 Hz) videokuvaa tai 30i-kuvaa, joka näkyy kaikilla uudehkoilla talua- ja putkitelevisioilla. Lähes kaikki BluRay-soittimet osaavat toistaa 24p HD-kuvaa. Mutta taulutelkkarit eivät kaikki osaa sitä näyttää. Editointiohjelmassa pitää siis tallentaa exportata sillä frame formaatilla kuin haluaa - 25i-on ehkä varmin. Nikonin kameran oma SD-tason normaalivideo-output tietysti näkyy joka televisiossa.  Apple TV-toistolaitteelle voi siirtää (käsittääkseni) suoraan Nikonin videotiedostot pyörimään välittömästi ilman muunnosta vaikkapa messutilaisuudessa.

Edullisemmat kääntyvät salamat Nikoneille on nyt NISSIN - edullisempi on 6 kertaa halvempi malli kuin Nikonin originaali. Salamaa on hyvä käyttää takaseinän tai lakanan kautta.  Voi käyttää ladattavien akkupattereiden kanssa. Must. Nikonin omat elektroniset lankalaukaisimet ovat sentään edullisia useimmille malleille.


Panasonic
HD-videokamera HDC-HS300
tekee kuitenkin selkeästi parempaa ja filmimäisempää HD-videojälkeä ja on herkimpiä perusvideokameroita 1300 e luokassa mutta itse herkkyydessä ei pärjää D3s:lle.  Sonylta myös ilmestyi uusi asiallinen HDR-XR550VE malli. Canoniltakin tulee uusi helppo HD-kamera Panasonicin kilpailijaksi - sävyt vähän keinotekoisen  karamellimaisemmat kuin Panalla, tyypillisesti.

Laadukkain edullinen kamera + videokamera perus TV-taso ja Youtube-videoille on mielestäni Fujifilm FinePix F70EXR sekä lyhyemmällä mutta paremmalla objektiivilla 200EXR. Kohtuullinen monomikrofonikin, parempaa ei taskukameroissa ole. Lyhyet pätkät (Youtuben kestorajoitus) voi suoraan ladata Youtubeen ilman editointia.

Nikon D300s
kuvaa myös stereoäänellä ja ulkoisella mikkiliitännällä, muuten hyvä peruskamera D5000 taas äänittää vain kameran omalla monoäänimikillä, valitettavasti. Videon laatu ei normaalivalaistuksessa eroa paljoakaan D3s:n jälkestä. Kameroiden omat mikit ovat Nikonilla luvattoman surkeita.

D90s ja D700s ovat tulossa luultavasti myös videolla.

3Ds ja D700 ovat siis täyskennokameroita eli kenno on 35 mm filmin kokoinen.  D700 on D3 ja D3s:än jälkeen herkin kamera. D700 antaa 8 kuvaa sekunnissa akkuperällä.


+

D4 ja D800 ovat Suomessa 2012 maaliskuun lopulla!

Soittele eri liikkeisiin myös Tukholmaan, jos haluat ostaa ilman varauslistaa

Ulkoinen diginauhuri
huippuluokan mikillä (Tascam DR-07 tai varsinkin Olympus LS 10) on kätevä ja järkevä audioratkaisu varsinkin haastatteluun tai tilanneäänien äänitykseen D5000:kin - läpsäytä vanhaan malliin kämmeniä kameran edessä niin tietokoneella videon ja äänen synkkaaminen yhteen on aika helppoa - lisättävän äänitiedoston voi synkata helposti editointiohjelmassa myös kameran nauhoittamaan ääneen vertaamalla.

*Jos joku löytää netistä pakkaamattoman D3sllä kuvatun videopätkän niin vinkkaiskoon tänne. 


Apple Aperture 3 slideshow as video
- Frakes media video :

Kuvia 4 samples

 

Tukholmassa avautuu uusi valokuvauksen museo kolmessa kerroksessa ja galleria maaliskuussa, kelluen ruotsinlaivalla vaan keväiselle taidereissulle Stokikseen:

 
yksi Nikon-hetkeni viime kesältäimage by Arhi KuittinenThe Manfrotto 700RC2 and the 190XB are an excellent solution for working on the go. The 701HDV is an even more robust head that is still lightweight and very easy to use.   The Gitzo fluid damped 3-way head G2272M is great on the GT3320BS tripod. The G2180 and the G2380 fluid heads are terrific options as well.  In the field, traveling with tripods are a mandatory part of my workflow. My personal favorites are the Manfrotto 529B HiHat with the 519 video head attached and the Gitzo GT5560SGT with the sturdy G2380 attached.

Ei kommentteja: