keskiviikkona, tammikuuta 13, 2010

Turvapäivitykset nyt eikä huomenna

* Teksti Päivitetty ii
 
Huom.
Firefox 3.6 web-selain on ilmestynyt.
Asenna ja käytä sitä. Turvallinen. Nopea. laajennettava. Standardi.

Huom.
Shockwave sai uuden päivityksen 22.1.2010. Päivitä itse manuaalisesti!

* Shockwave on vanha multimediaformaatti ja sitä tarvitaan esim. tuote-esittelyiden 3D havaintokuvissa,  lasten nettisivulla ja vanhemmilla lasten peli-CD:llä (avaa Firefoxin kautta vanha lasten peli-cd tai multimediataide-CD, jos se ei muuten käynnisty!). 
Shockwavea ei normaalisti tarvita, mutta esim Explorerista sitä on vaikea poistaa ja siksi se olisi ehdottomasti päivitettävä, ellet ole varma, että ole poistanut sen tietokoneeltasi ja käytät Exploreria. Explorerissa on ikävä ominaisuus siinä, että jos poistat jotakin, joka on ollut Explorerin oletusasennuksena esim Shockwave tai Flash, Windows voi milloin tahansa asentaa oletustiedostot itse automaattisesti ja nämä oletustiedostot ovat vanhoja turvattomia plu-inejä kuten mm vanha Shockwave. Firefox ei pakota  Shockwavea koneelle.
AIR on Adoben uusi multimediaformaatti mm. amerikkalaisilla urheilu-, peli- ja radiosivuilla. Sen käyttö laajenee koko ajan.
Macit saivat viimein virallisen Windows 7 -tuen. Apple on tuonut virallisen tuen Windows 7 -käyttöjärjestelmälle Boot Camp -ohjelmiston päivityksellä. Boot Camp 3.1 -päivityksestä on omat versionsa Windows 7:n 32- ja 64-bittisille versioille.

Nyt ainakin Mac- ja ehkäpä Linux-käyttäjienkin täytyy manuaalisti varmistaa
Adoben tietoturvapäivitysten lataus ja asennus. Lataa kaikki  mitä käytät - Flash, Acrobat Reader PDF, Shockwave (vanha multimedia-Flash), Air (Adoben uusi multimedia Flash). (Jos wintoosan Adobe- automaattipäivitys ei ehdota, niin lataa manuaalisesti)

Joskus Applen tai Firefoxin oma päivitys poistaa uusimman Flash-päivityksen, joten tarkasta tilanteesi aina päivitysten jälkeen Adoben Version check-sivulta Flash

Lataus ja asennus

- katso minne lataat tiedostot, sammuta selaimet
ja asenna yksinkertaisesti kaksoisklikkaamalla jokaista.
Käynnistä kone uudestaan. 


Flash on käytössä jokaisessa selaimessa, ellei sitä kytke pois.

NoScript
on tietoturvaa - turvalaajennus eli hyöty-plugin Firefoxiin,
jolla voit ohittaa turhan raskaat flash-mainokset pois sivuilta (tietokoneesi viilenee, jos flash-mainokset eivät pyöri sivuilla). Voit flash-videoita yms  katsellessa antaa Noscriptille luvan aina näyttää flash-sisältöä haluamaltasi nettisivulta - usein nopeasti napauttamalla sivun flash-aluetta, muuten pysyvien lupien anto NoScriptille selaimen oikeasta alanurkasta.

Varsinkin wintoosissa on vanha vaarallinen Shockwave, joka täytyy päivittää manuaalisesti (sen poistaminen ei oikein onnistu helpolla tavallisilta käyttäjiltä). Wintoosien Exploder kannattaa ehdottomasti myös päivittää heti. Ja onhan tietokoneesi Firewall-ohjelma aina käynnissä?

Tietoisku ::
Muistathan pitää tietokoneesi ja kännykkäsi Bluetoothin kiinni, varsinkin kun liikut kaupungilla. Tarkista asetuksista varsinkin ohjelmiston päivityksen jälkeen.Thunderbird-sähköpostiohjelma
on myös päivittynyt huimasti ja turvallisesti!  Monia uusia ominaisuuksia - Unohda jo Outlook.

Oman Gmailin yms voi tilata Thunderbirdiin kun annat ensin Gmailin asetuksissa luvan POP-emaililuvulle. Kun tilaat Gmailin tai minkä tahansa työpaikkasi POP-emailin Thunderbirdiin niin kovalevyllesi tallentuu sähköpostisi backuppina. Tiedostojen tallentumista voi säädellä Thunderbirdin asetuksissa.

Open Office kannattaa myös päivittää, jos se on unohtunut.
OpenOfficella teet word-ja html-dokumenteista myös PDF-dokumentteja, jotka näkyvät varmasti joka koneella samannäköisinä ja joita ei voi muokata. Printtaus on myös lähes idioottivarmaa PDF:ltä.

Muistithan, että Open Officen Mac versiolle on suomalainen tavutus ja oikoluku-tarkistus laajennus VOIKKO, joten Wordia ei silleen tarvita.

VOIKKO wintoosaan tarvitsee lisäksi myös lisäasennuksen - lue ohjeet.

Jos intel-Maccisi kiukuttelee ja hidastelee jostain syystä, käynnistä Mac uudestaan ja asenna Combo update (linkki 2010 tammikuu). Sen jälkeen katso päivitystyökalun jälkeen, täytyykö jotakin vielä asentaa uudestaan. Firefox 3.6 on varmin tapa saada sujuva selain.

Macciä ei kannata tavallisesti sammuttaa vaan laitaa vain nukkumaan. Näin säästät kovalevyä ja aikaa.
Tärkeät WIN ohjelmat

Voidtools

Wintoosalle on nyt saatavilla erittäin hyvä, kevyt ja nopea hakuindeksointi Voidtools eli voit unohtaa windowsin oman kömpelön ja virheitä tekevän search-haun.
Voit poistaa nyt turhan windows-toiminnon kun käytät Voidtoolsia: tee tämä:

Disable Indexing Service

The Indexing Service in Windows XP indexes your files presumably to shorten the time needed to search your hard drive if you are looking for a specific file or part of a phrase inside a file. However, the constant indexing of files actually slows down system performance by using a lot of pagefile space and CPU time. - Source

Instructions
- To disable the Indexing Service go into "My Computer", right-click on all your hard drive partitions one at a time, left-click "Properties". Uncheck "Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching". Select "Apply changes to sub folders and files". If any files cannot be updated select "Ignore All".

Auslogics Disk Defrag
Wintoosan ylläpitoon tarvitset älykkään defragmentointi-ohjelman. Free. Käytä kerran kuussa. Audio ja video-työskentelyssä useammin joka kovalevylle.


Windowsin tärkein ohjelma:

Sygate Firewall free
Kevyt ja varma palomuuri XP-systeemille (voi olla yhtä aikaa XP:n oman palomuurin kanssa -  ei kannata luottaa wintoosan omaan palomuuriin, se voi mennä päältä milloin vain mutta toki kannattaa aina tarkkailla muitakin palomuureja, että ovat päällä)
- XP:n kanssa suositelen SP2:n asennusta Service Pack 2
- SP3 en suosittele, jos emolevysi on yli 2 vuotta vanhempi
Muita palomuureja free

F-Securen ilmainen
virustarkistus vain selaimen kautta helposti


Virusohjelmat ovat raskaita, jos ne pyörivät koko ajan kännissä. Et tarvitse kalliita kaupallisia ohjelmia, lataa kaksi tai kolme ilmaista käytetyintä ohjelmistoa, aseta ne pois aktiivisesta taustatoiminnasta ja aja ne kerran kuukaudessa.


Wintoosan kevennykseen ja puhdistukseen:

Advanced SystemCare Free 


Sekä Auslogics BoostSpeed, ilmainen 15 päivää, sen jälkeen maksullinen, kannattaa kokeilla ilmaisen ajan.


XP-koneen nopeutustoimenpiteet:Wintoosille hauska ja kätevä "näytönsäästäjä"
Flicker-tilisi (tai kaverisi joka jakaa salasanan) valokuvista reaaliaikaisesti kuvavirtaa
Flickr.Net Screensaver

Avs Media Playerin
erikoisuus on surround-tehoste, jolla tavallinen stereoään simuloidaan kuulumaan 3.1-, 5.1- tai 7.1-kaiutinjärjestelmän kautta monikanavaisena äänenä.

The Photo Animator - FotoMorph

A must:
GIMP kuvankäsittelyEtäkäyttö win-koneellesiVinkki wintoosan uhreille.
Säälittävässä Vistassa täytyy joskus erikseen poistaa toiminnasta vanhat ajurit, jotta uudet laiteajurit saa toimimaan. Joskus vaikeaa.


Wintoosan Systeemiä hidastavat taustaohjelmat

Pyydä apua kokeneelta: Go to Start, choose Run, then type "services.msc" and push enter.
Voit poistaa taustaohjelmia pois käytöstä. Vaarallista, jos et tiedä mitä teet. Remote-taustaohjelmat ja  on syytä poistaa käytöstä, jos et etäohjaa konettasi - niiden kautta koneen kaappaus on mahdollista.

Poista eli disable ainakin nämä käytöstä:
Disable:
Alerter
Distributed Link Tracking Client
Help and Support - (If you use Windows Help and Support leave this enabled)
Indexing Service
IPSEC Services
Messenger - (Shoot the Messenger and installing SP2 or higher will disable this)
Portable Media Serial Number - (Leave enabled for use with security dongles like special audioprograms or company ID-usb-sticks)
Remote Registry Service
Secondary Logon - (Required to use the "Run As" feature)
SSDP Discovery Service - (Unplug n' Pray will disable this)
Telnet
Upload Manager


Win 7 olisi kyllä hyvä päivitys Vistalle - tai...

Mukana tulee pätevä HD-videoiden editointiohjelma ja parempaa turvaa troijalaisilta. Tai paremminkin siirry takaisin XP:hen, vakaa ja vielä useimpien nykyisten graafisten, audio- ja video-ohjelmien kanssa yhteensopivampi kuin Vistu tai 7.

XP:n kuten Vistan kanssa täytyy poistaa toiminnasta kaikki turhat tausta- eli aliohjelmat niin systeemistä tulee vakaampi. Lue ohjeet: Go to Start, choose Run, then type "services.msc"


Ohjelmoijat voivat ohittaa kohta Flash-pluginin käytön:.

2 kommenttia:

Janne kirjoitti...

Kyllä tuo vaan minulla on linux päivittänyt tuon flashin ihan automaattisesti siinä samalla kun kaikki muutkin ohjelmat. sudo apt-get update ja sudo apt-get upgrade (tai graafisesti update-managerin kautta).

Arhi Finnsanity kirjoitti...

Niin sen pitääkin mennä. Mutta ei Macissä.