lauantaina, joulukuuta 05, 2009

Filosofi Žižek jyräsi Helsingin verbaalibulimialla


Also spracht Zizekhustra

Mielenkiintoisinta Zizekin vierailussa oli se, kuinka suomalaiset kulttuuriälyköt ja epäpoliittiset wannabe-intellektuaali kiemurtelivat kieli keskellä suuta katsomossa Zizekin tulkitessa siekailematta ideologisia kulttuuriprosesseja kriitisen modernin freudilaisen /psykoanalyyttisen ihmiskuvan  kautta.

Zizekille tuskin kukaan julkisuuden kanssa kuhertava helsinkiläinen kulttuuripersoona uskalsi sanoa suoraan, kuinka Suomessa lähtökohtaisesti torjutaan ja vihataan freudilaisia kysymyksenasetteluita sekä poliittisten teorioiden ja tavoitteiden tylyä rekonstruktiota inhimillisten yllykkeiden havainnoinnin kautta.


" Zizekin mielestä on olemassa kivenkova todellisuuden ydin, jota ei voi pukea sanoiksi. Sitten on mielikuvien kerros, joka on varsinainen todellisuus, jossa ihminen elää. Hän pohti näiden kahden asian suhdetta elokuva-analyysissaan."


Elämmekö demokraattisessa globalisaatiossa?

Onko olemassakaan demokraattista globalisaatiota? 

Onko Afganistan näyteikkuna ja indikaattori epädemokraattisen globlisaation ideologisessa runnomisessa?
- Analyysiä II by Arhi -"On paljon helpompaa kuvitella ekologinen katastrofi tai maapalloon osuva meteori ja koko ihmiskunnan tuhoutuminen kuin kuvitella vaihtoehtoa kapitalismille. "

 - Slavoj Žižek


BBC haastatteluvideo
:: Slavoj Zizek:
Communism "a total failure"


sekä
:: Full interview with linguist and philosopher Noam Chomsky


http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/hardtalk/default.stm


"Minulta kysytään aina välillä, tiedänkö hyvää vasemmistolaista elokuvaa. Oletteko nähneet amerikkalaisen sotilaallis-historiallisen spektaakkelin 300-elokuvan? Kertoo Spartasta.
Väitän, että on totaalisen väärin sanoa sitä oikeistolaiseksi elokuvaksi. Se on vasemmistolainen. Teesi kuuluu: vanha imperialistinen Persia esitetään vähän kuin Yhdysvaltoina. Persia on suuri, imperialistinen, suvaitsevainen ja hedonistinen imperiumi. Spartalaiset ovat taas pieni fundamentalistinen heimo, jota tullaan vapauttamaan. Minusta elokuva kertoo tavallaan Yhdysvaltojen ja Afganistanin suhteesta, Afganistanin menestyksekkäästä vastarinnasta."
I
Maanantaina 30.11  Porthanian salissa I: "What does it mean to be a communist today?" - Komunismi ja kommunaalinen tajunta.
Tiistaina 1.12. Kiasma-teatterissa kaksi elokuvaa ja luento. Kello 12 Žižek! –elokuva. 71 min. Elokuvaesitys. 
Luento II Tiistai
Kiasma klo 14–17 Cinema and ideology: report from battleground, Slavoj Žižek esitelmöi.

Kello 17.30–20 Perverts guide to cinema –elokuva. 150 min. Elokuvaesitys. Vapaa.


Maanantain luennon tiedot täällä:
http://www.facebook.com/event.php?eid=174388561977

Mukana Gaudeamus, Into Kustannus, Kiasma-teatteri, KSL, Taiteiden tutkimuksen laitos ja Yleisen valtio-opin laitos Helsingin yliopisto, Vasemmistofoorumi, Voima. Tämä teksti Voimalehden Facebook-tiedotuksesta. .

1 kommentti:

Timo kirjoitti...

Terve Järki on suomessa niin niukka, niin himoittu ja niin polvet ruvella jumaloitu resurssi, että sen kyseenalaistajat on paras tuoda muualta.