tiistaina, tammikuuta 01, 2008

Hyvää uutta vuotta

* päivitetty iii

Hyvää uutta vuotta lukijoilleni.

Mitä vuodesta 2007 jäi käsiin?


Harvinaista eettistä rohkeutta nähtiin siellä täällä.

Kansalaispalkkaa ja esteetöntä tulorealismia yritettiin tuoda tietoisuuteen Vihreitten voimalla ja kirkkoherrat puolustivat vapisevia pakolaisia, jotka turvallisuuspalvelumme leimasi terroristeiksi, koska edustivat valtion vastustajia omassa kotimaassaan.

Kansalaisten mielipiteet hyvinvointiyhteiskunnasta ja positiivinen suhtautuminen korkeisiin veroihin ja veroprogressioon ovat pysyneet vakaina. Vain Valtion politiikka jättää kansalaisten mielipiteet huomiotta. Rikkaiden suhteellinen rikastuminen on vain kiihtynyt.

Tilastovalheita jaeltiin taas STAKES:in rautaisen kouran voimalla; kun tyttöjen itsemurhatilastojen kasvu oli hälyttävän nopeaa, julkisuuteen vuodettiin ensin voimakkaasti painotettuja uutisia yleisen itsemurhatason laskemisesta ja samalla unohdettiin kuinka monta tuhatta itsemurhaa suoritettiin alkoholin avustuksella. Itsemurhamäärät eivät ole laskeneet vaan ne on siirretty toisiin tilastoihin. Silti ihan viriteltyjen itsemurhatilastojenkin perusteella olemme Euroopan synkimmän kolmikon joukossa.

Jotakin viranomaisjärkeä alkaa tulla kuvioihin mukaan - vaikka rangaistukset lapsiin kohdistuvista raiskauksista ovat pienempiä kuin nakkikioskimurrot. Piispojen tekopyhä, katolisen kirkon keskiaikainen, lapsia uhraava salailuperiaate on nyt historiaa. Enää ei kirkon parisuhdeterapiassa terapeutti saa antaa anteeksi lasten puolesta väkivaltaisille vanhemmille.
Lastensuojelun ilmoitusvelvollisuus on tästä lähtien sosiaali- ja terveydenhuollon, poliisin ja seurakunnan työntekijöiden lisäksi myös mm. nuorisotoimen työntekijöillä ja yksityisen sektorin palveluntuottajilla. Salassapitovelvollisuus ei estä ilmoituksen tekemistä. - HS.fi

Mitä uhkakuvia meille kasvatettiin?

Smash asemista annettiin tuomioita nuorille, jotka eivät totelleet panssaroitujen poliisien käskyjä häipyä mielenosoituspaikalta. Stora Enson johto tuhosi 4 miljardia euroa Soneran hengessä ja lehdistö nuhteli heitä hyvin ystävällismielisessä hengessä. Käsittämätön tyhmyys oudoista yrityskaupista ja riskeistä ei estänyt johtoa saamasta bonuksia ja kultaista kädenpuristusta. Kovan tuhlauskapitalismin aatteeseen kuului samassa firmassa sitten "liian vähän" tuottoa tuottavien tehtaiden alasajo ja irtisanomiset. Kapitalismin kirkkaimpana kukkana säkenöi alunperin verorahoilla rakennettu Fortum ja sen sosialistinen monopoliasema, jolla tehtailtiin ennätysoptiot monopolin johdolle. Valtion hallintoneuvoston siunauksella ahneus on ihanaa ja riskitöntä, kapitalismia ilman vastuuta.

Mediassa USA:n aloittamaa sotaa ilmaistaan yhä USA:n luomalla terrorismisanastolla. Miksi haluamme pelätä öljysodan motivoimana? Miksi emme osaa tehdä johtopäätöksiä huumekaupan räjähdysmäisestä kasvusta 2002 sodan alkamisen jälkeen Afganistanissa? Miksi YK:n asetusten vastainen Irakin sota on ollut ministeriemme sydänaihe? Suomen armeijan kenraalit uhkuvat intoa lähteä tappamaan vääräuskoisia Afganistanissa, mikä on täydellisesti CIA:n luoma sotakenttä 70-luvulta saakka.

Suomessakin oma Patriot act otettiin käyttöön, kun poliisille annettiin perustuslain vastaisesti valta ottaa jokaiselta haluamaltaan passinhakijalta sormenjäljet ja luovuttaa kaikki keräämänsä tiedot passitietojen lisäksi ennalta määrittämättömille tiedustelutahoille USA:ssa ja EU:ssa - mikä on vastoin lakia tietokantojen keräämisestä ja ylläpidosta. Lisäksi sormenjälkirekisteri on nyt poliisin aktiivinen rikostietokanta, jota poliisi voi käyttää omissa selvityksissään.
Electronic Frontier Finland ry (Effi) on myöntänyt Isoveli-palkinnot kolmessa sarjassa tahoille, jotka ovat yhdistyksen mielestä rohkeimmin loukanneet kansalaisten yksityisyyttä ja sananvapautta. "Voittajat" ovat pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), Nokia ja Euroopan parlamentti. - Tietokone.fi

Köyhyys ja depression takia työkyvyttömäksi jäävien määrä lisääntyi samalla kun puhe ongelmista lehdistössä hieman vapautui ja todellistui. Todellisuudesta jopa puhutaan mutta poliittinen mylly jauhaa yhä kovaa kapitalistista hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa. Ministerit vetävät kovaa linjaa ja oppositiossa istuvat keräävät sitten puheillaan empatiapisteitä. Systeemi niin sanotusti toimii. Puheet ja toiminta erotetaan eri areenoille. Tunnustetaan halu yhteiskunnan apuun mutta rahaa lastenkaan terapiaan ei lisätä, sitä jopa vähennetään. Yhteiskunnan sisäinen katastrofi on kaukana selviäjien statuskulttuurista - näin verotusta on kevennettävä hyvätuloisten hyvinvoinnin takaamiseksi.

Presidentti Halonen kielsi suoraan menneisyyden käsittelemisen, sen paljastamisen, "koska meillä ei ole oikeutta arvostella ja tuomita isiemme ratkaisuja" (10 kirjaa-ohjelmassa YLE:n videoareenalla). Halonen kieltää käytännössä sisällissodan ja presidenttien, poliittisten ratkaisujen historioiden esiin tulemisen pitämällä yhä suljettuna presidenttien arkistot. Itäsaksan myyrät voivat hyvin polittisessa eliitissämme - mitään ei ole paljastettu.
Tuttavani pellosta löydettiin viime kesänä ihmisen luuranko. Mikään virallinen taho ei ollut kiinnostunut selvittämään, oliko se sisällisodan uhri. Riitti vain että se oli yli 50 vuotta vanha ja tarpeeksi maatunut tapaus.

Gunter Grasskin tuli paljastaneeksi että natsi-Saksan palvaluksessa oli suomalaisia lottia, sillä hän koki itse heidän hoivissaan hyvän huolenpidon. Tästäkin Lotta-järjestöt ovat tuhonneet kaikki arkistotiedot. Väinö Linnan haastatteluista täytyi aikoinaan sensuroida kaikki hänen vihaa ja ironiaa puhkuvat läusuntonsa lotista. Jatkosodan historiallista selvitystä saatiin vuoden aikana aika monta pykälää eteenpäin. Mussolinin massiivinen tuki Suomelle taliv- ja jatkosodassa paljastettiin ja sen aktiivinen sensurointi suomalaisesta historiamuistista ja asiakirjoista.

Suomalaisia sotaa ja sisällissotaa käsitteleviä propagandistisia elokuvia tehtailtiin minibudjeteille vanhojen viiteryhmien viimeisillä voimilla mutta tietysti kovin suurella paatoksella. Tuntuu kuin realismi olisi täysin mahdotonta suomalaisen sotatrauman käsittelyssä. 2007 valmistunut elokuva, joka julkaistaan ulkomaisilla festivaaleilla ensin, käsittelee sisällissotaa romanssin kautta: valkoinen souri rakastuu punaiseen sotavankityttöön. Voiko todellisuudelle vieraampaa suloista valhetta psykoottisesta vihan vaiheesta ja veljessurman puna-valko-fasistisesta menneisyydestä enää keksiä? Mannerheimin tulevalle soturifantasialle kerättiin muhkeat tuotantorahat - ja armeijakin rahoittaa tätäkin elokuvaa kuten muita ryhdikkäitä värväyselokuvia. Sota jalostaa uljasta kansaa.

Nuorten pahoinvointia yritettiin taas ohittaa syyttämällä internettiä mm. nuoren terroristin ongelmista. Kukaan poliitikko ei puhunut koulukiusaamisen väkivallasta. Kovan ja armottoman kasvatuskulttuurimme emotionaalisia puutteita ihmetellään mutta järjestelmällinen projekti suomalaisen mielenmaiseman avartamisesta puuttuu. Autot viedään kalliiseen merkkihuoltamoon ja lomia suunnitellaan tarkkaan mutta kaikille lasten kasvatus ja omien aggressioiden kohtaaminen ei ole itsensä kehittämistä vaan rasite ja ahdistus. Kolmasosa suomalaista kannatti vielä väkivaltaa itsestäänselvänä osana kasvatusta. Vahinko kiertämään vaan, elämä on kovaa ja lasten on hyvä se käsittää jo vanhempien kourissa.

Suomalaisen pop-kulttuurin vientiin herättiin vasta nyt kun vuosia itseään kaupanneet nuoret bändit menestyivät maailmalla. Apocalyptica sai vasta kymmenen vuoden raatamisen jälkeen ensimmäisen kerran menneenä vuotena vientitukea, kun olivat ensin repineet selkänahastaan tuhansia keikkoja usein nollabudjetilla. Ruotsissa taas isot levy-yhtiöt uskovat nuoriin tuottajiin, joilla on käytössään laajat resurssit tuntemattomankin mutta kyvykkään bändin markkinointiin. Suomalaisesta designista on puhuttu 50 vuotta mutta sisäpiirisysteemin rahoitus menee yhä teollisuudelle ja alitoksille eikä nuorten designereiden omiin innovatiivisiin proggiksiin. Maailmalla yksilöllinen elintasotuote on kovaa kamaa, kun taas kansainvälisille huonekalumessuille raijattiin isolla rahalla Alvar Aallon ja muiden vanhojen partojen huonekaluja ja puisia palleja.

Luovuudesta on puhuttu paljon mutta tuloksia on vähän. Suomalaisia kulttuurin aloja ohjaa umpimielinen ja ahdas tapakulttuuri, jolloin nimi ja ystävät merkitsevät enemmän kuin tuotokset. Erilaisuus on yhä rasite kulttuurin luoville voimille. Luovuuteen ja sen mahdollistamiseen ei rahoja haluta sijoittaa. Superyliopiston hurja lobbaaminen korostaa teollisuuden palvelukseen asettautumista ja luovien taidealojen "kesyttämistä" vieläkin kovemmalla kädellä.

Suomalainen elokuva ei päässyt Saksan Berlinareen edes yhdenkään lyhytelokuvan voimalla ja Elokuvasäätiö ei vieläkään ymmärrä kuinka pinnallista ja avutonta suomalainen elokuvakerronta on. Keskitytään suomalaiseen markkinointiin ja suomalaisuuden ikonisiin ja turvallisen nostalgisiin kliseisiin, jolloin ei ole
tiedossa mitään eurooppalaista vuorovaikutusta. Käsikirjoittajat on hylätty markkinointimiesten masinoinnin alle.

Erilaista teatteria juhlittiin suuren haloon kanssa vasta kun se kävi käsiksi kansallisaarteeseen. Pelkoa ja ahdistusta oli odotuksissa havaittavissa mutta... kuitenkin teatterikriitikoille ja kulttuurieliitille oli tärkeintä että "se kunnioitti alkuperäisteoksen henkeä", "Se oli uskollinen Väinö Linnan linjalle". Huh, se onkin kiva ja sympaattinen perinteen jatkaja.

Suomettumisen outous ja jämäkkä lumo on yhä samanmielisyyden ja muuttumattomuuden ylistyksessä. Taiteen pyhä tehtävä on suomalaisessa "kulttuurissa" yhteisten ja tuttujen arvojen ylläpidossa eikä sen sallita hyväksyttävästi ilmenevän taiteilijan itseilmaisun ja temaattisen kyseennalalistamisen välineenä. Itseilmaisu ja tutkielma ovat kauhistus kulttuurin junttapositivisteille.

Kilpailukulttuuria ihmeteltiin toimittajienkin voimalla mutta TEHY uskalsi vihdoinkin näyttää keskisormea oikeistolaiselle palkkakulttuurille ja lamapelotetta käyttäville, jotka ovat ajaneet maatamme jyrkästi eri suuntaan kuin muissa pohjoismaissa. Rikkaus syntyy todellisuudessamme lähes aina sortamalla, halpatyövoimaa hyväksikäyttämällä, ylitöihin pakottamalla, rikkauden illuusiota ihastelemalla - usein naisten lehtien kautta.

Kaikki on politiikkaa.


Kuinka saamme toivoa?
Kuinka saamme vuodesta uuden?
Emmekä vain toistuvan kuukausijonon?

Uskalla.
Puhu.
Näe.

Kunnioita havaintojasi ja mielipiteitäsi.

Humaaninen ryhmä syntyy vain aidoista yksilöistä.

Yksilöllisyys syntyy rohkeudesta.


Myötäily antaa hetkellistä turvaa ja varmoja roolinaamioita mutta luo hyvin turvattoman ryhmävalheen ja valheellisen yhteiskunnan, jossa on paljon piiloaggressioita. Suomalainen myötäilyn ja samanlaisuuden umpimielinen kulttuuri on aktiivisesti tuhottava.

Iloista uutta vuotta.
Onhan se uusi?

YLE Uutisten teettämä selvitys kertoo, että perusoikeuksia pidetään tärkeinä.
Vain yksi prosentti vastanneista ei pitänyt mitään niistä tärkeinä. Vastaavasti neljännes vastaajista (tosin vasemmisto-vihreät -painotteisesti) piti kaikkia perusoikeuksia niin tärkeinä, ettei niistä mistään voida joustaa edes poikkeusoloissa. - Yle


Ohjaaja Kari Väänäsen kommentti yhteiskuntavastuuseen ( - IS 29.12.2007):
Mielivalta vastaan kansalaiset - IS

Vuoden levy 2007

Pan Sonic
Katodivaihe


Vuoden teko 2007

Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen
ja aiheellisten pakolaisten suojelu kansalaistottelemattomuutena


Vuoden takapakki 2007 i

Suomalaiset tilastot ovat syöksyneet jyrkästi alas väkivallan voimalla.
Kiitos Matti Vanhanen valtion ahneesta viinaveron alaskiskaisusta,
kilpailukyvyn tähden.

Preliminary figures show a 7% rise in reports of crimes filed
with the police in Finland. Statistics show an increase especially
in assaults and cases of driving while intoxicated. - YLE news fi


Maakuntien välisiä eroja voi havainnollistaa vertaamalla henkirikosmääriä
ulkomaiden tilanteisiin. Esimerkiksi Lapissa surmataan asukaslukuun
suhteutettuna enemmän ihmisiä kuin Länsi- ja Keski-Afrikassa. - Kaleva
Vuoden takapakki 2007 ii

Tietosuojan ja yksityisyyden suojan harkittu ja nopea vähentäminen ilman julkista keskustelua.

Biometristen, sormenjälki-, varallisuus-, työhistoria-, uskonnollisuus- ja henkilötietojen luovuttaminen lukuisten nimeämättömien kansainvälisten tiedusteluorganisaatioiden, poliisijärjestöjen mm. Interpol ja Suomen poliisin huomaan uusien passien omistajilta. Kuten tiedämme, Interpol luovutti vapaaehtoisesti natsi-Saksalle kaikki arkistonsa ja rotutietokantansa ennen toista maailmansotaa. Ketään Interpolin johtohenkilö ei tuomittu luovutuksesta.1)

" Sisäministeriön biopassiprojektin projektipäällikkö Tommi Rakshit valisti kuulijoita passien tekniikasta. Kun passilakia luki nämä uutiset luettuaan, niskakarvat olivat syystä pystyssä.

Voi miksei meillä ollut kaikkea Tommin kertomaa tietoa hallintovaliokunnassa kun laadimme mietintöä uudesta passilaista? En olisi ollut läheskään yhtä huolestunut passin tietoturvasta jos olisin tiennyt, miten suojaus on toteutettu. Suomen passit nimittäin suojataan paljon paremmin kuin useimpien muiden maiden. Esimerkiksi Hollannista, Saksasta ja Yhdysvalloista kuuluneet uutiset ovat olleet todella pelottavia: passien RFID-sirun suojausten murtaminen ja tietojen kopioiminen on ollut jopa naurettavan helppoa.

Suomessa on kuitenkin otettu käyttöön sellaisia suojauksia, joita kaikki maat eivät käytä. Valitettavasti passitekniikan määrittelevä ICAOn standardi ei kuitenkaan salli kaikkia suojauksia, jotka Suomessa olisi haluttu ottaa käyttöön, järjestelmästä olisi saanut vielä varmemmankin.

Kaikkia väärinkäyttömahdollisuuksia järjestelmä ei estä. Esimerkiksi jos passin tietojen salalukijalla on hallussaan passin tietosivun valokopio eli kopio passin tietojen avaimesta, tiedot voi lukea, tosin salakirjoitetussa muodossa. Tällä hetkellä tietokoneiden laskentateho ei salakirjoituksen avaamiseen vielä riitä, mutta avain on niin lyhyt, että muutaman vuoden päästä tilanne voi olla toinen.

Suuremman ongelman mielestäni muodostavat kuitenkin passeja lukevat raja-asemat. Niiden tietokoneisiin kertyy valtava tietokanta rajan ylittäneiden ihmisten henkilötietoja ja biometrisiä tunnisteita. Nämä tiedot ovat identiteettivarkaille kullan arvoista tavaraa, ja on vain ajan kysymys, ennen kuin näihin tietokantoihin yritetään murtautua. Raja-asemille kertyvien tietojen suojaamisesta ei ole kuitenkaan olemassa mitään kansainvälisiä sopimuksia. Totalitaaristen maiden viranomaiset voivat myös itse käyttää näitä tietokantoja tarkoituksiin,
joita me pidämme sopimattomina. "


- Jyrki JJ Kasvi2)

" Kansainvälinen tietosuojajärjestö Privacy International on jälleen
arvottanut maailman maita yksityisyydensuojan perusteella.
Suomessa tilanne on heikentynyt viime vuodesta, järjestö arvioi.
Suomi sijoittui tämänvuotisessa International Privacy Ranking -
vertailussa punaiseen kastiin,
mikä tarkoittaa yhden pykälän pudotusta
seitsemän värin asteikolla. Punaisissa maissa on järjestön mukaan
systeemisesti epäonnistuttu yksityisyyttä suojaavien rakenteiden ylläpitämisessä.

Suomen ongelmiksi lasketaan muun muassa työnantajien oikeus
sähköpostiseurantaan ja poliisien kyky hankkia verotustietoja
matkapuhelimella liikennerikkurien sakottamiseksi. Privacy
International mainitsee ongelmaksi myös matkustajien seurannan
Helsingin liikenneverkostossa ja nostaa esiin laajalti tarjotut
paikkatietopalvelut nuorison seuraamiseksi. "
- www.digitoday.fi/


3)

Effi:n Isoveli-palkinnot parhaiten orwellilaista
valvontayhteiskuntaa Suomessa edistäneille viranomaisille ja yrityksille

Effi Seminaarivideot:
http://www.effi.org/tapahtumat/bb-seminaari-07-videot.html


Lehdistötiedote: Isoveli iskee Ruotsista käsin
Ruotsin puolustusvoimien vakoiluyksikkö tulee saamaan kopion kaikista suomalaisten
länsinaapurimme kautta kulkevista sähköposti-, faksi- ja puhelinviesteistä. Ruotsin
lakiesitys käytännössä mitätöi suomalaisten viestintäsalaisuuden.
*Laki on jo voimassa.


FBI rakentaa maailman suurimman biometrisen tietokannanKW: Mitä tapahtui Suomessa vuonna 2007 vuoden tapahtumat katsaus mitä tapahtui vuonna .

1 kommentti:

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Arhi, kiitos tämänvuotisista tykityksistäsi.
Hyvää uutta vuotta sulle.