maanantaina, toukokuuta 07, 2007

Kuinka oikealle?

Kuinka oikealle Ranska nyt kääntyi?

Kuinka jyrkkää kontrastia Ranskan uusi isänmaallinen, nationalistista ylpeyttä mainostanut Nicolas Sarkozy:n johtoryhmä nyt haluaa?
*Keskiviikon 9.5.07 Helsingin Sanomissa on erittäin hyvä juttu Venäjän fasistisista nuorisojärjestöistä - kuten A-Studion ohjelmassakin, joka viikon nettivideona YLE:n sivuilla
Maailman mustavalkoisena. "Sivistyneet" kulttuurit vs ei-positiiviset, epäisänmaalliset ja sitten sivistyneille vaaralliset kulttuurimuodot - ja vielä ne vaaralliset köyhät.

Ainakin hyvin innokkaasti valtaannousevat ovat puhuneet tähän mennessä terrorismin "vastaisesta" sodasta puhdistavana ja pelastavana. USA:n aivoton ja raivoisa hyökkäyssotastrategia on saanut heidän estottoman ihailunsa. Joten terrorismin ruokkiminen tulee saamaan uusia ulottuvuuksia ranskalaisten perinteikkäästä ja värikään verisestä palkkasotilasperinteestä. Ranskan "siirtomaaperinteen"-ylpeys ja orjakulttuuri Vietnamin sodan tavallaan aloitti, sitä ei ole pare unohtaa.

Onko Ranska astumassa takaisin suurvaltaimagoonsa, johon tarvitaan mahdollisimman paljon hyviä vihollisia Uuden Ranskan jalkojen juureen? Voiko Ranskan kehityksestä nähdä jotain samoja neofasismin kehityspiirteitä ja ylemmyyttä kuin Venäjän rasistisesta kiihotusfasismista? Seuraan mielenkiinnolla, onko Ranskan kuuluisa monikulttuurisuus todellakin nyt myös kulttuurin sisäinen kehityssuunta.

Vanhoillinen Wall Street Journal piti Sarkozyn voittoa merkittävänä.
"Hän voi tehdä historiaa - ja luoda Ranskalle uuden roolin maailmassa - jos hän ryhtyy ripeästi toteuttamaan kansalaisten odotuksia uudesta suunnasta", lehti kirjoitti.

Ei kommentteja: