sunnuntaina, huhtikuuta 29, 2007

Esteettistä eettisyyttä


Kierkegaardin pohdintojenkin mukaan nykyihminen on yhä enemmän esteettinen ihminen.

Esteettistä eettisyyttä.

Tarpeeksi harmitonta toiveajattelua. Empaattisuusjumppaa lasten hikihalleissa työstämissä kengissä kavellen.

Puhe kestävästä kehityksestä riittää toviksi.
Vaatimukset, ehdot ja tavoitteet ovat sitten kiihkoilua.


Mutta.
Saksa on sitoutunut vähentämään päästöjä 40% 2020 mennessä.

Suomalaiset poliitikot ovat olleet nyt aivan ällikällä eurooppalaisten poliitikkojen nopeaan ilmastonmuutospolitiikkaan ja -tavoitteisiin - ja hallituksemme tuore julkilausuma poliittisista tavoitteista on taas yhtä tyhjä kuin puolueettomuusvakuuttelu YYA -kaudelta. Tietysti EU-tason neuvonpidoissa suomalaisten poliitikkojen sirkutus käy vihreänä. Tietysti. Muodikkaasti.


Ydinvoimalauraanin hankinta on ollut äärimmäisen epäeettistä. Suomalainen uraanin ostopolitiikka ei ole noudattanut mitään vastuullisuutta. Ympäristöä tuhoavia louhoksia rahoitetaan suomalaisten sähkölaaitosten siunauksella.

Ydinpolttoaineen hankintapäällikkö Ossi Koskivirta, Fortum: ”No Loviisan voimalaitoksen polttoaineessa käytettävä uraani hankitaan kaikki Venäjältä."

Kansainvälisten ympäristöjärjestöjen laskelmien mukaan Krasnokamenskissa tuotetaan jokaista uraanikiloa kohti lähes 1 000 kiloa radioaktiivista jätettä. Sitä on vuosien saatossa syntynyt satoja miljoonia tonneja.

Koskivirta: "Ei ne nyt mitään kovin kaunista katsottavaa ole, mutta kyllä ihmiset siellä elävät eivätkä näytä mitenkään sairailta." - A-Piste

Suomalainen konsensuskulttuuri vihaa ja leimaa lähes kaiken muutosta vaativan fanatismiksi. Tyytyväisten kunnon kansalaisten uhkaksi. Kekkosen Status quo -perintöä Tsaarin hengessä.

Voivottelu on muotia ja omantunnon vinkuminen sallittua - kunhan ei vain liitä naistenlehtien haastatteluissa aatteellisia päämääriä harmittelun tueksi. Eettisen hyvinvonnin jakamisen ja kuluttamisen vastuun takaamisen aktiivinen puolustaminen on Suomessa leimattua kiihkoilua.

SUPOmmekin keskittää voimansa jenkkien ulkopolitiikan jatkeeksi, USA:n aiheuttaman tahallisen terrorismisotkun tarkkailuun - kun taas naisten huumaajat, kaappaajat ja myyjät saavat harjoittaa ihmiskauppaa suorastaan suojatusti. Sekin on varmaan vain bisnestä SUPOn mielestä. Raha liikkuu rajattomassa EUroopassa.


Teknologia voi kuitenkin tuoda todella uuden voiman kehiin kuluttajan roolille. Jos vastuullisen kuluttamisen apuohjelmat toimivat kohta virtuaaliomanatuntona ja eettisen kuluttamisen tuotetietopankkina joka kännykässä niin kuluttamisesta tulee reaaliaikaista äänestämistä. Jopa sähkömarkkinoilla.

Se voisi olla muodikasta ja tarpeeksi harmitonta, ettei tarvitse pelätä joutua leimatuksi kiihkoilijaksi. Mutta vain jos "Eettisen kuluttamisen projekti" tehdään todella käyttäjäystävälliseksi , tarpeeksi esteettiseksi kokemukseksi eikä vain luettelomaiseksi nettisivutietokannaksi. Siihen projektiin ja tietokantaan vain täytyisi saada lobbaajia ja rutkasti taloudellista tahtoa muiltakin kuin vihertäviltä järjestöiltä.

Ei kommentteja: