lauantaina, helmikuuta 24, 2007

YLE:n hyvä sensuuri

Mahtavaa. Poliittisesti ohjattu ja "perustuslailla" valvottu organisaatiosysteemi kieltää perustuslain mukaisen ilmaisuvapauden leikkimällä suuryrityksen keskustelun kuristavaa ja uhkailevaa moralistista peliä. Kuin Kekkosen myllykirje:

"Yle antoi varoituksen digi-tv:tä arvostelleelle toimittajalle
Yleisradion ruotsinkielisen tv-toimituksen politiikan toimittaja Kenneth Stambej on saanut työnantajaltaan varoituksen digi-tv:tä käsittelevien kirjoitustensa vuoksi. Yleisradion ruotsinkielisen toimialan johtaja Annika Nyberg Frankenhaeuser pitää keskiviikkona antamassaan kirjallisessa varoituksessa Stambejin Hufvudstadsbladetissa ja Västra Nylandissa julkaisemia yleisönosastokirjoituksia työnantajaa vahingoittavina. "


Muistakaamme, että YLE ei ole kapitalistinen yritys vaan tiukasti lailla luotu ja "valvottu" valtiollinen (poliittinen) instituutio. Ja jonka ensisijainen tehtävä olisi tiedottaa ja valistaa yleisöä puolueettomasti, monipuolisesti ja sivistävästi.

Digiboksin lanseerauksessa harjoitettu valehtelu laadusta ja interaktiivisuudesta ei ole taas lain suojelemaa toimintaa vaan hyvin tuttua neuvostohenkistä YYA-propagandaa: poliitikkojen ehdotukset ja ihmeelliset visiot on hyväksyttävä kritiikittömästi ja nopeasti ilman keskustelua - eikä kukaan joudu vastuuseen valheista. Rahat siirrettiin todellisesta laadusta eli sisällöntuotannosta hysteerisen nopeaan ja alkukantaiseen digiteknologiaan.

Katsokaa suomalaisia draamasarjoja ja miettikää, mitä muut eurooppalaiset voisivat niistä kommentoida kulttuurimuotona.


Teknisestä laadusta.
Digikanavien ääni on esimerkiksi selkeästi huonolaatuisempaa (pakattua) kuin tavallisen analogisen TV-lähetyksen nykyinen digitaalinen nicam-stereoäänilähetys ( - joka nyt siis kuuluu vielä jonkin aikaa kaikissa stereo-televisioissa ja videonauhureissa "CD-tasoisena"). Jos kuuntelet digi-TV:tä hyvien kaijuttimien kautta, niin voit ihmetellä tämän YLE-äänen muljautuksia, puuroutumista, rätinää, säröä ja sirinää. Suuri askel YLE:lle, sitä pienempi katsojalle.

Digiboxeista ja digilähetyksistä "unohtui" kaikenlisäksi 5.1-"elokuvamonikanavaääni" koska YLE:n insinööreiltä ja johdon tahdolta puuttui tietotaito/halu speksata se digiboxihysterian alkuaikana. Digikvideokoodekit tässä aneemisessa kuvaformaatissa on tautisesti 15 vuotta vanhaa vanhentunutta pikselimössöteknologiaa - ei siis mitään edistystä todellakaan.

Ja se tärkein ja uskomattomin kritiikki: digiboxin piti mahdollistaa kulttuurisesti monimuotoisemman TV-tominnan: satelliitti-TV-firmat ovat keränneet lähes kaikki kanavapaikat käytännössä ihan ilmaiseksi rahastaakseen tehokkaammin maksullisten kanavien kautta. Okei, raha liikkuu. Great.
Asiantuntijalausunto Petteri Järvinen:
Digi-tv-hankkeen tilanne
- 26.1.2007 PDF -

" Digi-tv-hankkeen tilanne Suomen päätös lähteä television digitalisointikehityksen pioneeriksi on jälkikäteen tarkasteltuna osoittautunut epäonnistuneeksi."

YLE:n ja poliitikkojen kielteinen kanta "jakoboxeihin" eli kerrostalojen ja kaapeliyhteisöjen oma kanavien dekoodaaminen tavalliseksi analogiseksi signaaliksi on vielä kielletty vaikka laissa määritellään YLE:n ensisijaiseksi tehtäväksi ohjelmien ja kanavien mahdollisimman laaja, varma, tasa-arvoinen ja helppo saatavuus.

Kapitalistisen systeemin junttausilmiöhän tämä YLE:n "imagonkohotusoperaatio" miljardilla eurolla etupäässä on ollut. Puhutaan muuta ja tehdään toista - varsinainen promo verorahoilla kaupallisten kanavien puolesta. Kansa purkoon pölyä ja maksakoon tilttaavista tikipokseista. Parempi TV - varakkaille kanavia kuukausimaksuja vastaan.

Ei kommentteja: