keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Mielenterveyden hinnalla

*päivitettty

Rakas tehokulttuurimme.
"Mielenterveysongelmista iso lasku.
Vuonna 2005 ennenaikaisista eläkkeistä naisilla 46 prosenttia ja miehillä 41 prosenttia myönnettiin mielenterveysongelman vuoksi, ilmenee Kansanterveyslaitoksen tutkimuksesta." -Mediauutiset

Olisiko vihdoinkin tilaa oivallukselle ja tilannetajulle, että KELA:n pihi ja tyly suhtautuminen keskusteluterapian rahoitukseen tuottaa karmeaa hedelmää? Että poliitikkojen tiukat "säästö"-päätökset KELA:n budjetointiin tuottaa jo hedelmää?

"Masennus vie eläkkeelle vuosittain noin 3500 työntekijää. Määrä on 3,5-kertaistunut reilussa vuosikymmenessä. Ongelmaan puututaankin aivan liian myöhään.
- Ehdottomasti puututaan liian myöhään. Tarvittaisiin varhaisempaa puuttumista, koska silloin näille asioille olisi tehtävissä aika paljon, toiminnanjohtaja Marita Ruohonen mielenterveysseurasta kertoo." -MTV3


"Nuorten tyttöjen mielenterveys järkkyy
Psykiatrisessa sairaalahoidossa oli vuonna 2004 (2 787) kaksinkertainen määrä alaikäisiä vuoteen 1995 (1 313) verrattuna. Stakesin raportista käy ilmi, että erityisesti nuorten tyttöjen sairaalahoito ja pakkotoimet lisääntyivät."

"Stressiä tuntevat jo teini-ikäisetkin.
Jopa puolet suomalaisista nuorista kokee elämänsä stressaavaksi. Uuden tutkimuksen mukaan yleisimmät stressin syyt liittyvät kiireeseen, liian suureksi koettuihin työmääriin, menestymis- ja suorituspaineisiin, epävarmuuteen sekä taloudelliseen tilanteeseen. Nuoret arvostelevat varsin laajasti kiirettä, joka johtuu koetusta ajankuvasta ja yhteiskunnan arvoista. Kritiikkiä saavat myös pinnallisuus, yksilöön kohdistuvat vaatimukset ja yleinen välinpitämättömyys."
-YLE
Mahdollisuuksia nuorilla on.

Unicef on rankannut suomalaisten nuorten hyvinvoinnin (edellytykset) varsin korkealle.
On "ilmaista" koulutusta, ruokaa, tasa-arvoa, pankit antavat ilomielin velkaa - ja työikäisten tarve lisääntyy työmarkkinoilla. Fyysisesti ja kulttuurisesti on mahdollisuuksia mutta edessä on mustia pilviä, jotka nousevat menneisyydestämme.

Henkinen hyvinvointi on jotain aivan muuta.

Ovatko suomalaiset nuoret kiittämättömiä, sillä eurooppalaisessa vertailussa nuoremme suhtautuvat negatiivisimmin koulutusjärjestelmään ja koulutukseen. Ehkä nuoremme eivät ole sokeita. Ehkä he todella näkevät ahdistavan kulttuurimme kovat kasvot jo nuorena ja se kauhistuttaa heitä. Palkaton ylityö itsestäänselvyytenä on kuin jokin näkymätön sotavelkamentaliteetin jatkosota. Työkulttuurin sokea arvostus ilman onnen arvopohdintaa. Vanhemman ikäluokan virkamuuri ja nuorten pätkätyöläisyys - tuntuu kuin eniten työtätekevät saavat vähiten palkkaa ja etuja. Kapitalismia parhaimmillaan?

Mielenterveysongelmien ja sosiaalisen kyvyttömyyden taakka menneiltä sukupolvilta. Kilpailukulttuuri - Työnantaja ja osakkeenomistajat saavat rikastua ilman omantunnon häivää kun vaatimukset työntekijälle ovat aivan katossa ja kaikki riski ja velvollisuus on työntekijällä ilman kompensaatiota.



.

Ei kommentteja: