+ PS kts Zen luentotiedote lopusta
John Irving myhäili taas arvoitukselliseen tapaansa tänään kirjakaupassa.
Elämän kaaokselle, kaaoksen sankareilleen ja samalla kirjailijan omalle, sitkeälle kohtalouskolle kirjojensa hahmojen toistuvana filosofisena metadraamana.
Mielenkiintoista on, että Irving kuten moni muu nykykirjailija korostaa, että fiktiiviset kirjojen hahmot tekevät asioita kirjailijan puolesta. Elävät, kokevat, odottavat, pettyvät, saavuttavat, kuolevat.
Irvingin hahmot ovat Irvingin pelkojen ja toiveiden sijaiskärsijöitä. Irving vihjailikin taas, että hän tuntee huonoa omaatuntoa hyvästä ja hallitusta aikuiselämästään. Hahmot elävät toista elämää kaaoksen puolella, kuitenkin aina kaaosta jäsentävän kohtalon lankaan ripustettuina. Tämän omantunnon vivahteen kyllä aistii hänen kirjoistaan.
Dramaturgisesti, psykoanalyyttisesti ja metafyysisesti kaikkien Irvingin hahmojen sekä Irvingiä itseään riivaavan kohtalouskon/-kaipauksen kiintein tutkielma on:
A Prayer for Owen Meany
Owen Meanyn voi lukea myös kuvauksena prosessiteologiasta ja uskonnollisuudesta sosiaalista identiteettiä tuottavana prosessina: uskonnollisuus, metanäkökulma, sattumia merkityksellistävänä ja mukautumista helpottavana tuotantovälineenä.
Käsitys Jumalasta ja toivoa antavan ihanteen velvoitteista omalle identiteetille on jatkuvassa muutosprosessissa ja aidon ihmisen usko ei siten voi olla institutionaalista/ideologista varmuuden etsintää.
Owen elää uskon varassa mutta usko on yhtä muuttuvaa kuin elämäkin.
Koomis-ironinen marttyyriratkaisu on koleerisen tuttua Irvingiä. Uskonnollinen neuroosi / perinteistä uskoa/kulttuurikonventiota väistelevä ja muunteleva neuroosi on yksi Irvingin päähenkilö-antisankareiden identiteetin sekä eksyneisyyden muoto. Jumala etsii itseään meissä mutta ihminen voi hukata elämänsä etsiessään itsestään Jumalaa.
Irvingin hahmo voivat hukata elämänsä mutta silti löytää identiteetin uskon/kohtalo-odotuksen kautta.
Silloin martyrismikin voi olla korkein elämän muoto ja helpotus pakoretkellä konventionaalisen elämän tarkoitusta. Lukijalle jää tietysti saldon emotinaalinen arviointi.
PS.
Zen-punk opettaja Brad Warner Helsingissä :
1.6. tiistai ”F*ck the system! Zen, Punk & Politics”
&
2.6. ”Zen and Sex”
Kuinka sujuu länsimaalainen zen-sosiologia ja -filosofia Bradiltä?
”F*ck the system! Zen, Punk & Politics”
Vieraana Brad Warner - Tiistai 1.6.2010 Teologisen tiedekunnan Tiedekuntasali, Aleks 7 klo 18 Vapaa pääsy Helsinki. Helsingin yliopiston Valtio-opin opiskelijoiden (VOO) ja Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen (TYT) järjestämä haastattelu- ja keskustelutilaisuus. Isäntänä Tom Henriksson & Basam Books.
+ II maksullinen:
Keskiviikko 2.6.2010 Helsinki:
”Zen and Sex!”
Brad Warnerin yleisöluento Balderin salissa, Aleksanterinkatu 12, Helsinki. Kellonaika: 18-20 Sisäänpääsy: 10 €
http://www.dogensanghafinland.org/bradwa rnersuomessa2010.php
Uusin kirja ja Irvingiläinen kohtalon kaari :
Last Night in Twisted River (2009)
Viimeinen yö Twisted Riverillä 2010
SK John Irving Helsingissä:
”Kiinnostavimpia ovat salaisuudet”
sekä Irvingin henkilökuva PDF !
Kuvat vuodelta 2008 Arhi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti