tiistaina, joulukuuta 02, 2008

Noitien aika sunnuntaisin FST:llä

Noitien aika - Häxornas tid

FST5 Sunnuntaisin klo 21.50
Osa 1/5: Dokumenttisarja, joka sisältää Jan Guillou:n kirjaan "Noitien asianajaja" perustuvia dramatisoituja kohtauksia. Noitapaniikki alkaa Ruotsissa vuonna 1667 Härjedalenissa, kun 11-vuotias Gertrud Svensdotter alkaa kertoa kohtaamisesta noitien kanssa.


Ehdottomasti tärkeimpiä dokumenttisarjoja vuodenvaihteen sivistykseksi.

Valottaa loistavasti fundamentalistisen uskonnollisuuden syntypiirteitä Pohjoismaissa ja varsinkin mitä Ruotsi omaksui edellä. Maagista pelkoa, ahdasmielisyyttä, seksuaalisen kateuden projisoivia representaatioita, onnettoman kansan verenhimoa, kirkon pimeää marttyyrikulttuuria kansanomaisin maustein. Uuteen kristinuskoon pakotettu kansa alkaa suhtautua hysteerisesti entisiin kansanuskomuksiinsa ja loitsuihinsa kiihkeimpien pappien mieliksi - ja lapset suggeroidaan aikuisten viihdykkeeksi ja riemuksi näkemään niissä kauheuksia ja perversioita.

Alkuperäisen kulttuurin tuhoaminen ja valtion viralliset "noitavainot" olivat fasistisen tehokasta ja järjestelmällistä kuningaskunnan politiikkaa nimenomaan Suomessa.

Professori Juha Pentikäinen on sanonut että Ruotsin katolisen kirkon palkkasotilaat ja irlantilaiset sotilasmunkit paavin valtakirjalla mestasivat järjestelmällisesti satoja suomensukuisia shamaaneja ja parantajia (suomensukuisten sana "noita") Suomenlahden ympäristössä - eikä suinkaan vuosina 700-1500 näiden rangaistusryhmien miekkailua kirjattu paperille ( - paitsi mitä inkvisition suljetusta kirjastosta voisi löytyä).

Ankarat lait, sosiaalinen painostus, julkiset häpäisyt, perinnerituaalien kieltämiset, mm. pyhän karhun demonisoiminen, kirkonkirouksella uhkailu, elinkeinon harjoittamisen kieltämiset kastamattomilta miehiltä ja muut kirkkosysteemiä alustavat valloitustoimet tuhoamiskäytäntöineen olivat järjestelmällisiä.

Suomessa on löydetty 1100-luvulla yht´äkkiä ilmestyneitä täsmällisen kristillisiä hautausmaita, jotka kertovat äkillisestä kulttuuri-invaasiosta ja nopeista, sotilaallisista valloitustoimista, eivät hitaasta kulttuuriprosessista, assimilaatiosta.

Kaikki Suomeen ja Ahvenanmaalle (1100-1500) viranomaisten pakkomielteisesti pystyttämät kymmenet kivikirkot ja pyhimysmuistomerkit asetettiin tuhottujen rituaalilehtojen paikalle niitä häpäisemään. Seitat, pyhien karhujen karsikkopuut, naisten lehdot, tuhottiin, kaikki.

Kirkko ei suinkaan pyrkinyt poistamaan taikauskoa vaan käyttämään sitä hyväksi kahdella tavalla.

Kirkkojen tärkein kuvitusaihe oli aina, joka kirkossa värikkään punertava demonien juhlinta, kadotettujen piinaaminen, tuomio ja helvetti. Suomalais-ugrilaisten feminiiniä hengetär-uskonnollisuutta käytettiin hyväksi nimeämällä jokainen kirkko Marian kirkoksi, verbaalisen käännytystyön ja Marian jumalallisuuden korostamisen kohdistuessa oikeastaan vain naisiin. Ja kun naiset kastoivat lapsensa varmuuden vuoksi myös kirkon kasteella, kohta kaikki pitäjiksi määritellyt alueet olivat kirkon vertotuksen ja opetuksen alaisuudessa. Vantaankin turistirysä Pyhän Laurin kirkko oli alunperin Pyhän Marian kirkko (helvettikuvineen). Siellä on yhä Suomen vanhin Äiti Maria-patsas.

Noitarumpuvaino, kirkkomme oma mini-kristalnacht
jatkui vielä 1940-luvulle saakka Suomen Lapissa "luterilaisten" pappien toimesta.

Noitavainoon alustavia nykyisiä fundamentalistisia ilmiöitä, demonisaatiosta pienemmässä mittakaavassa (raamatullisempia ja taikauskoisempia aikoja odotellessa) ovat vaikkapa tuoreen Nokiamissio-liikkeen hengellisen sotakoulun maailmankuva ja manausopetukset hyvinkin nuorille ja luterilaisessa kirkossa toimivien viidesläisten nuoriso-ohjaajien opetukset demoneista ja riivaajista kirkkonuorten uhkana. Amerikkalaisen eli evankelikaalisen fundamentalismin (kalvinismin) todellinen isä Jean Calvin hukutti lämpimikseen n. 200 naista epäiltynä noituudesta ja huoruudesta perustaessaan "moraalisesti" puhdasta kirkkokaupunkia Sveitsiin.

Amerikkalaiset evenkelikaalit yrittävät tällä hetkellä tosissaan luoda Amerikasta uskontopolittista utopiaa, kirkkovaltiota, kaikin mahdollisin keinoin. Tosin huonoin lopputuloksin, Bushin neocon-ryhmän jälkipyykin jäljiltä.


Kirjailija Amos Ozin toteamus: Vakavin ristiriita ja kriisien lähtökohta tällä hetkellä maailmassa on fundamentalismin ja liberalismin välillä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Noitavainot_Ruotsin_valtakunnassa
"Marko Nenosen ja Timo Kervisen keräämän 1 200 tapauksen aineiston perusteella
voidaan kuitenkin päätellä, että vuosina 1500–1700 syytettyjä oli yhteensä noin 2 000."

Seppo Liukon kirjoitusta noitavainoista

ja wikitietoa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_muinaisusko

http://www.etnika.fi/karhu.htm


Marttyyrit-elokuva Finnkino
– Nouse pois, nokinen poika, nokiselta nuotiolta,

havuisilta vuotehilta, pihkaisilta pään aloilta!

Nouse kulta kulkemahan, hopea vaeltamahan

raha rannan kierräntähän, kultaista kujoa myöten

hopeaista tietä myöten, maata maksan karvallista.

Hongotar hyvä emäntä, Katajatar kaunis vaimo

veistä pilkat pitkin puuta, rastit vaaroihin rapaja,

josta näkis vieras tiensä uros outokin osaisi.

- Karhun herätys

(Tuhkala, H. Meriläinen 1988 SKVR I, 4:1199)
KEYWORDS:: tv sarja sarjat ohjelmatuotanto tuotanto kulttuuri historia uskontotiede fundamentalistit fundamentalismi dokumentti dokumentit televisiossa televisio ruotsalainen saatana perkele vainooja helvetti kadotus noitavaino parantaja kansantarina kansansatu sadut satu legenda noitavuori manaus taikausko uskonnollinen tulkinta ilmestyskirja maailmanloppu demonisoitu demonisointi projisointi kauhu horror.

2 kommenttia:

dudivie kirjoitti...

ηει kaunosielu, tällaista enemmän kiitos joulusta. kyllä tykkään puhua kirkosta , mikäs siinä
look at the bright side

allek noita

Anonyymi kirjoitti...

Kristinusko edelleen erottaa ja yhdistaa ihmisia..perheessakin..