sunnuntaina, joulukuuta 24, 2006

Padottu voima

"Kristinuskoa on pidetty antiikin aistivoimaisen Eroksen myrkyttäjänä. Näkemys saa tukea suomalaisten tutkijoiden teoksesta Taivaallista seksiä.
"Mutta kristillinen perinne on tehnyt eurooppalaisille seksuaalisuuden myös kiinnostavaksi padotessaan tunteita", professori Tarmo Kunnas kirjoittaa sunnuntain HS-lehdessä ilmestyvässä kritiikissä."
Wiki-tietoa:

Entäs thanatos-vietti?

Vaikka kulttuurissamme ja varsinkin viihdekulttuurissamme korostetaan uteliaan painokkaasti sadomasokismin esteettisen suuria jännitteitä ja "mahdollisuuksia", niin freudilaisittain seksuaalinen ylipäteminen, traumakokemusten ja pelon aiheuttajien erotisoituminen liittyy hyvin kuluttavaan ilmiöön nimeltä thanatosvietti.

Jos ihminen ei pysty sitomaan ja jäsentämään sietämättömiä kokemuksiaan, hän voi joutua toistamispakon tai obsessiivisen erotisoimisen silmukkaan. Tällöin ihminen ikäänkuin sitoutuu väkivaltaiseen kokemukseen ja yrittää tehdä siitä ikäänkuin omaa. Masokismi ja sadismi voi olla hyvinkin suuria latauksia sisältävää ja tyydytyksen kokemuksia tuottavaa mutta ne psyyken mekanismit voivat olla suojaamassa sietämättömiä tuskatiloja, joita ihminen siis voi peittää tai uudelleentulkita kiihottumisen representaatioilla.

Sekä moralistinen "anaali"-hybris sekä seksuaalinen "vapaa" anomalia ovat molemmat libidon korjausyrityksiä, sitomattomien ja väärin ladattujen viettienergioiden "taltuttamis- ja tyydyttämisyrityksiä". Yllykkeet voivat repiä ihmisen hajalle, jos niitä ei ole sosiaalisesti sidottu ehjään intimiteetti- ja turvakokemukseen vanhempien kanssa.

Jos äidin tai isän väkivaltaisuus tai manipulatiivisuus on ihmisen elämässä ratkaisematon tekijä, voi yksilö pakkomielteisesti hakeutua juuri tämän ristiriitaisen hahmon seuraan samankaltaisiin hahmoihin kokemansa eroottisten ihastusten kautta. Ja toistaa halukkaasti traumojaan kunnes taas joutuu kokemaan traumaattisen avuttomuuden ja aggressioiden hallitsemattomuuden.

Suuri eroottinen jännite voi olla kulttuurissamme ihannoitua nuoruuden voiman arkkityyppinä ja elämän jännityksen kaipausta mutta sisältää valitettavan usein käsittelemättömän väkivallan, trauman toistoa. Orgasmikeskesiyys tai orgasmikyvyttömyys ovat kumpikin thanatosvietin ylikorostuneen hallinnan ilmentymiä - hieman paradoksaalista mutta ainakin monen ongelman taustalla vaikuttava "pimeä voima".

Riittämättömyyden tunnetta tai häpeän vääristynyttä maailmankuvaa ei korjata kiihottumalla tai torjunnalla.

.

Ei kommentteja: