torstaina, toukokuuta 24, 2012

Elämänhallinta yksilöiltä kielletty - kuolemanhallinta Räsäsen mukaan

Elämänhallinta yksilöiltä kielletty - kuolemanhallinta Räsäsen mukaan


 Tämän lääkärin mielestä elämänhallinta ei ole yksilön omassa hallussa.
  • Päivi Räsänen: "Elämä ja kuolema eivät pohjimmiltaan ole lääketiedettä"
Ja että kuolemanhallinta on luovutettava papeille ja saarnaajille ja että ois kiva kun kuolevat ihmiset ei valittais nii paljoo vaan ottaisivat kärsimyksen Jumalan suudelmana.

Vuosia sitten tuttavani teki itsemurhan tämän lääkärin taustayhteisön, kansanlähetyksen, ja tämän lääkärin saarnaajamiehen puheista. Nuorelle ihmiselle oli sanottu, että avoliiton takia tämä joutuu Jumalan hylkäämäksi,  helvettiin. 

Uskonto ei ole pohjimmiltaan tiedettä eikä uskonnollinen armo ole sitä samaa armollisuutta kuin mitä me ihmiset voisimme luulla armon merkitsevän yhteiselossa toisten ihmisten kanssa. 
Räsäsen ja muiden suomalaisten kalvinistien into käyttää sanaa "ihmisarvo" väärin on ilmeinen. Humanistinen ihmiskuva toi yksilön ihmisarvon kulttuuriimme, jossa kristinuskon mukaan yksilöllä ei ollut arvoa "suurten" arvojen varjossa. Nyt fundamentalistit yrittävät kaapata humanistiset käsitteet itselleen mutta toistavat samaa vanhaa alistumisen ja sokean kohtalouskon mantraa.
Eurooppalainen institutionaalinen "kristinusko" eli ihmisten elämää hallinnoiva kristinusko on aina nauttinut ihmisten kärsimyksestä ja tietämättömyydestä. Kirkko on vastustanut joka vaiheessa mm. yleistä oppivelvollisuutta ja lapsityövoiman lopettamista Suomessa.
Tiede on aina ollut konservatiivien ja fundamentalistien vihollinen, koska se vähentää sokeaa uskoa ja epätoivon syvyyttä.
Kuoleman omaehtoinen valinta vakavasti sairaan yksilön oikeutena taas uhkaa paljastaa fundamentalisteille sen ihmisen osan tästä elämästä, että jokainen ihminen kohtaa kuolemansa ja elämänsä valinnat yksin.
Elämänpelkoa on helppo erehtyä uskomaan uskoksi johonkin elämää suurempaan.

II
Tosiasiahan on että Suomessa eutanasia on jatkuvassa käytössä lääkärien päätöksissä.

Lääkärit jatkuvasti lopettavat tahallaan lääkityksiä, suurentavat lääkityksia tai lopettavat jopa ravinnon tai nesteen syöttämisen sairaalle, joka on tajunnaltaan pois tästä todellisuudesta. Suomessa siis tapetaan jopa nälkään ihmisiä lääkärin tai ylihoitajan valintana, jos lääkäri ei uskalla lain takia tehdä  eutanasiaa lääkkeiden yliannostuksella mutta sairalan johtaja painostaa vuodepaikkojen vapauttamiseen - mikä on poliittinen päätös rahasta ja siis puolueiden varassa.

Onneksi suurin osa nykyisistä armomurhista tapahtuu morfiinin tapaisten aineiden yliannoksilla. Tietääkseni. Jos potilas on täysin keinotekoisesti hengittävä mutta tajunaltaan ilman kontaktia mihinkään, sukulaisten tarvitsee yleensä vain vihjata lääkärille että nyt olisi sopiva aika.

Tämä on yksi niistä julkisista tabuista tekopyhässä Suomessa.

Ei kommentteja: