sunnuntaina, marraskuuta 15, 2009

Uusi Mac-selain Camino 2 ja ilmainen Lightroom RAWCamino.

Jos puhutaan tietoturvallisuudesta, aina kun tulee uusi, hyvin suunniteltu selain, sitä turvallisempi on surffailla, koska troijalaisia puskevat tahot eivät tunne uuden selaimen käyttäytymistä.

"Firefox on kehittynyt huomattavasti viime aikoina, mutta Caminon etuna on edelleen parempi liittäminen Mac OS X:ään. Camino tallentaa salasanat OS X:n avainnippuun, ja selaimen kirjanmerkit ja historia näkyvät Spotlight-hakutuloksissa. Camino 2:ssa on lisäksi parannettu selaimen Applescript-tukea... " - http://www.tietokone.fi

Camino osaa blokata raskaasti animoidut flash-mainokset videoineen.


* Uusin Chrome sekä Opera ovat nyt nopeimmat selaimet - kokeile


Firefoxistakin on 3.64 versio, joten ainakin se kannattaisi ladata, jotta sivut, jotka eivät näy Safarissa, näkyisivät. Firefoxissa suosittelen ehdottomasti NoScript-laajennusta tietoturvan ja keveyden takia - oikealta alakulmasta valitset, mitä extraa shittiä sallit webbisivulla näkyvän.


on ilmaiseksi ladattavissa/käytettävissä 2009 4 saakka Mac/win. Macillä tod näk vaatii intel Macin ja 10.5-käyttiksen jotta ei nikottele. En muutenkaan suosittele vielä 10.6-käyttistä!

Huom. tämä Lightroom-versio on vain beta (vaikkakin hyvin vakaa sellainen), joten älä tee tärkeitä ja laajoja kuva-arkistoja tällä ohjelmalla, sillä lopullinen versio ei välttämättä osaa avata tämän tekemiä arkistotietokantoja - osta 2-versio (tai odottaessa käytä ensin kuukauden testiversiota).

Erikseen käsitellyt kuvat tallennettuna FILE/EXPORT esim. TIF:finä kyllä avautuvat millä tahansa ohjelmalla.

RAW

Tämä on kuva-arkistointi-, kuvien esittely/slideshow- ja kuvankäsittelyohjelma. Pitää erityisesti RAW-kuvista. RAW-kuvat ovat digitaalijärjestelmäkamerassa tallennusasetuksena huimasti laadukkaampia kuin jpg-kuvat. Valotuksenkorjailu sujuu paljon paremmin RAW:lta mutta kaikki ohjelmat eivät osaa avata kaikkien kameroiden RAW-tiedostoja - testaa.

Kun tuot originaalia kuvaa tai oikeastaan kuvakansiota ohjelmaan, Valitse IMPORT-toiminnossa jokin kansio, älä kuvaa. Kerää ensin importtia varten haluamasi kuvat yhteen kansioon siirtämällä tai kopioimalla (ALT-näppäin alhaalla) macin omassa normaalissa kansio/tiedostosysteemissä.

Kun avaat ja valitset kuvan vasemmalta, oikealla ylhäällä napauta sitten
DEVELOP
-sivuvalikkoa
ja siirryt kuvankäsittelytilaan kyseisen kuvan kanssa: 

mm.
FILL LIGHT-Säätimellä voit palauttaa tummista alueista sävyjä vaaleammiksi (vaatii oikeastaan siis RAW-tiedoston). CONTRASTilla voit palauttaa jyrkintä tummaa.

BASIC- säätimien vieressä on slideri, jolla saat sen alla olevat muut kuvankäsittelysäätimet esille tai klikkaa Basic kiinni

Kokeile eri säätimiä edestakaisin niin alat hahmottamat valotuksen säätöä, peruskuvankäsittelyä. Tallenna eri kokeiluja tiffiksi ja vertaile sitten kokeiluja samasta originaalikuvasta.

Jos säädettävästä kuvaustilanteesta on muita samanlaisia kuvia, jotka on otettu samassa valaistuksessa, tallenna säädöt PRESETEIKSI vasemmalta -   PRESETS ja Paina + symbolia. Voit sitten presetin kautta hetessä säätää tuhansia kuvia samasta kuvaus- eli valotustilanteesta.

Kun tallennat eli exporttaat kuvan kaikille ohjelmille ymmärrettäväksi TIF-kuvaksi, kuva tallentuu Untitled Export-kansioon työpöydälle, ellet määrittele Export-ikkunassa eriksen kansion nimeä ja sijaintia. DNG on Adoben oma RAW-tiedostomuoto - jota muut ohjelmat eivät osaa avata.Vain JPG-kuvia nettisivuille.


Kun kuvaat RAW-kuvia, alivalota kuvatessa kuvaa ainakin puolen aukon verran "hämärämmäksi", jos valonlähde on pistemäinen kuten aurinko. Jos kuvaustilanne on hektinen, alivalota mielummin, RAW-sallii hyvinkin yhden aukon alivalottamisen. Saat RAW-kuvankäsittelyssä sitten paljon enemmän irti kuvan sävyistä. Hajavalossa (pilvinen sää tms) ei tarvitse alivalottaa. Alivalottamalla ja valotuksen palauttaminen käsittelemällä hajauttaa hyvin kontrastia RAW-kuvasta sävykkäästi. RAW sietää ylivalotustakin selvästi paremmin kuin jpg-tiedostot. Enemmän bittejä kaivettavissa takaisin.

Suosittelen Nikonin D5000-kameraa tai parempaa. D700 on vakavan valokuvaajan  kamera kokokennokamerana (35mm kenno) - parempaa et vuosiin tarvitse. Käytä Nikonin tai Tamronin objektiiveja - ei DX-objektiiveja (D5000  käyttää niitäkin). Laajan polttovälin zoom-objektiivit huonontavat laajakuvan laatua. Canonin kokokennokameratkin (n.2000 €) ovat ihan toimivia, ihonvärit enemmän mainoskuvien sävyihin korostuneina.


Lightroom-ohjelmalla voi tehdä myös kuvaesityksen eli slideshown eri tavoin, jopa videoksi.

Ohjelma tekee myös valmiin html-nettisivun valituista kuvista.

Kuvakansiot ohjelman kautta tarkoittaa tapaa, jolla voit järjestellä, katsella ja luoda avainsanoilla erilaisia kuvakansioita/kokoelmia/slideshowta/nettisivuja kuvista.

Kun valikoit sadoista kuvista parhaita kuvia, tee se vaiheittain. Ensin valikoi esim 30 parasta ja anna niille PHOTO /SET RATING ja yksi tähti. Katsele sitten vain yhden tähden kuvia. Valikoi ja vertaile nyt parhaat antamalla niille kaksi tähteä. Jne. Sitten kuvakäsittele.Some of the new features included for you
to play with in the Lightroom 3 beta are:

 • Brand new performance architecture, building for the future of growing image libraries
 • State-of-the-art noise reduction to help you perfect your high grain ISO shots
 • Watermarking tool that helps you customize and protect your images with ease
 • Portable sharable slideshows with audio—designed to give you more flexibility and impact on how you choose to share your images, you can now save and export your slideshows as videos and include audio
 • Flexible customizable print package creation so your print package layouts are all your own
 • Film grain simulation tool for enhancing your images to look as gritty as you want
 • New import handling designed to make importing streamlined and easy
 • More flexible online publishing options so you can post your images online to certain online photo sharing sites directly from inside Lightroom 3 beta (may require third-party plug-ins)*

  For more details on the new functionality in the Lightroom 3 beta:  Mediakouluttaja Arhi Kuittinen Graafisten ohjelmien koulutus, ATK Tietokonekoulutus, Do Not Copy Or Publish.

  Ei kommentteja: