sunnuntaina, kesäkuuta 20, 2010

Maan suloisesti rasvattu tapa ja rosvoparonien paluu

Tuomioja ja Aalto-Setälä, kirjan takana

Raha ja valta ilman kansaa

MTV3 KATSOMO  (20.6.) Video

Taloushistorioitsija Markku Kuisma
ja Erkki Tuomioja puhuvat nykyajan rosvoparoneista
  
Äärimmäisen selkeä ja tärkeä keskustelu poliittisen taloushistorian varjoista. 

Onko oikea poliittinen valta aina piilossa ja siksi toimittajat täysin ulalla päätoimittajien karjunnan ohjailemina? Miksi salaista lahjontaa ja vaalipuheiden vastaisia päätöksiä hyväksyneet poliitikot pysyvät yhä ministereinä ja kansanedustajina? Kuisman kirja Rosvoparonien paluu on ehdotonta luettavaa kansalaisille, jotka kuvittelevat voivansa vaikuttaa äänestämällä tässä tilanteessa.

Areena Kulttuuripeili:

Ylimielisyyden ja vallan vaarallinen suhde

Vihreät on mainio esimerkki sitä, kuinka statuksen kiihko ja sisäpiirin hehku ajaa puolueen täydellisesti maan tapaan ja sisäpiirien rasvapadoille.

Kuisma ihmetteleekin sitä, mitä ei ole tutkittu ja kuinka tutkimatonta ovat tutkijatkin pitäneet selvänä historiana, valmiita käsityksiä lähtökohtina. Oliko Suomi talouspolitiikaltaan kansallissosialistinen valtio viime vuosisadan alun ajan eli kapitalismi ei ollut vapaata vaan täysin valtion kontrolloimaa - tai valtio täysin pankkien ja teollisuuden valvonnassa? Lakkoilu ja työväenliikkeen uhka oli ainoa poliittinen voima, joka muutti Suomea. 

Vaikka hyvinvointi kehittyi, miksi tarvittiin valheita taloudellisen systeemin ja patruunoiden suojaksi? Tapahtuiko mitään ilman lahjontaa? Oppikirjojen yhteiskuntaopit olivat aivan jotain muuta kuin käytäntö.


Kun suomalainen näkee poliitikon tai vuorineuvoksen saunovan ja syövän makkaraa, hän luulee henkilön olevan tavallinen kansalainen. Tämä tasa-arvon illuusiotarve on kansallinen narkoosimme. Haluamme nähdä kulissien takana viilaajat ja irvistelijät samanlaisina kuin kaikki muut. Tämä tendenssi on suomettumisen edellytys.  Suomalaisen idyllismin tragedia. Isänmurhan ainainen pelko - kasvatuksestamme johtuen.
Yksi hinta oli sananvapaus. Sodan aikana asetettu kokoontumivapauden kieltävä laki jätettiin voimaan 1970-luvulle saakka ja poliisi sai viedä pamputtamisen jälkeen kenet tahansa putkaan kokoontumisen takia. Suomi oli Euroopan kontrolloiduin maa natsi-Saksan jälkeen - ideologisesti ja ajallisesti.

Keskustelun tukahduttaminen on ollut täällä arvovallan merkki ja siksi poliittinen kulttuuri on yhä täysin rampautunutta. Keskustan ystävät ja kokoomuksen rahapussukat eivät häviä varjoista mihinkään.

Elokuvantekijät, valta ja vapaus:
Sodankylä ikuisesti
 Peter von Baghin upouusi dokumenttielokuva 25 vuotta täyttävistä Sodankylän elokuvajuhlista ja niiden legendaarisista elokuvakulttuurin aamukeskusteluista. Mukana mm. Francis Coppola, Milos Forman, Abbas Kiarostami ja Samuel Fuller.
   
Suomalaisen politiikan pohja  suojeluskuntapolitiikassa ja "suojelutoimenpiteissä"Katsomon videot näkyvät Maceissä ilmaisella Flip4Mac apuohjelmalla.
Ei kommentteja: